Подкрепа за дядо Валери от Кочериново, който сам се грижи за внучетата си, Илия Лазаров: С трима приятели купихме учебни пособия, Иванка Крумова от Бобов дол изпрати пари от Италия за лаптоп

Кристиян (на преден план), зад него Илия Лазаров, Стефан Стефанов и Драгомир Николов заедно със семейството от Кочериново.

Илия Лазаров, Стефан Стефанов, Драгомир Николов и Кристиян от Дряново остават трогнати от историята на семейството, в петък ще занесат компютъра

Четирима млади мъже от Дряново протегнаха ръка на дядо Валери Кацарски от Кочериново, който сам се грижи за двете си внучета. Илия Лазаров, Стефан Стефанов, Драгомир Николов и Кристиян остават поразени от историята на семейството и решават да помогнат.

Както „Вяра нюз” писа, Кацарски сам отглежда децата на 2000 м надморска височина в планината без интернет и телевизия. Трогателната история беше разказана от музиканта Калин Вельов. Дядото е единственият останал роднина за децата, тримата живеят задружно и скромно. През лятото са в колибата в планината и гледат добитък, а зимата – в Кочериново.

„През зимата, когато се прибират в Кочериново, оставят отворена колибата си, за да се подслонят закъсали туристи. Голямото сърце на хората от планината!”, написа въодушевен Калин Вельов.

„Пътувахме до Банско, отбихме се до Рилския манастир и решихме да потърсим семейството.”, разказа за „Вяра нюз” Илия Лазаров. Така четиримата се озовават при дядо Валери и двете му внучета. „Те живеят скромно, къщата е поддържана, имат най- необходимото, но се нуждаят от помощ, защото са само тримата. Децата са усмихнати, лъчезарни, личи си, че са щастливи с дядото. Разбрахме, че бащата е починал, майката ги е изоставила. Момиченцето е в 5 клас, а братчето й във втори. Направо попитахме дядо Валери от какво имат нужда. Очаквахме да оставим някакви пари, но той каза, че децата се нуждаят от учебни пособия. Заведе ни в една книжарница, където ние закупихме каквото беше необходимо.”, обясни Илия, който работи като охранител. Той споделя за случката във фейсбук и резултатът не закъснява. „Много хора ни потърсиха и питаха как могат и те да помогнат. Не очаквах да има такава реакция, публикувахме банковата сметка на дядо Валери, адресът, за да може всеки, които иска да помогне, да ги открие. Иван Крумова от Бобов дол, която живее от години в Италия, се свърза с нас. Без да ни познава ни изпрати пари, за да купим лаптоп на момиченцето. Парите дойдоха при нас и закупихме компютъра, ще го отнесем в петък.”, добави той.

Дядо Валери все още не е пенсионер, разчита единствено на доходите, които изкарва от зеленчуковата си градинка в двора на дома му. До този момент на два пъти му помагала и Община Кочериново. През миналата година му отпуснали 400 лв. еднократна помощ, а през тази 200 лв. „Колкото и да ми е трудно аз децата няма да ги изоставя. Те са много добри и разбрани, слушат ме много. Пълни отличници са, те учат тук в Кочериново и винаги сме заедно навсякъде“, твърди борбеният мъж. Майката на децата заминала си тръгнала, когато момченцето било на 5 месеца. Бащата починал преди две години. Семейството плаща и заем от 8000 лв., теглен за лечението на бабата на децата.

Семейството живее в Кочериново на улица „Чайка”, телефонът на  Валери Кацарски е 0988934880. Всеки, който желае, може да изпрати и пари на  банкова сметка:BG61STSA93000017495949