Тръмп призова чикагската полиция да започне спиране и претърсване на подозрителни лица

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика възторжени реакции на конвенция на Международната асоциация на полицейските комисари, като препоръча използването на “спиране и претърсване” на подозрителни лица и заяви, че е препоръчал на Министерството на правосъдието да работи с местните власти в Чикаго, за да намали насилието в третия по големина град в страната, предаде „Асошиейтед прес”.

Престъпната вълна е голям проблем за Чикаго, заяви Тръмп. Той добави, че е наредил на министъра на правосъдието Джеф Сешънс да посети незабавно града и да го насърчи да приложи метода на “спиране и претърсване” на определени лица. Той се прилагаше в Ню Йорк, докато не беше сметнат за противоконституционен заради това, че засягаше предимно граждани от малцинствата.

“Трябва да се приложи правилно, но спирането и претърсването работят”, заяви Тръмп.

В отговор говорител на кмета на Чикаго Рам Еманюъл заяви, че президентът не познава ситуацията в града, но дори за него би трябвало да е ясно, че решението на проблема с престъпността не е толкова просто като въвеждането на спиране и претърсване. Броят на смъртните случаи в Чикаго намалява, добави говорителят.

Карън Шели, представител на асоциацията Американски съюз за граждански свободи, заяви, че Тръмп насърчава полицията да използва силови методи и добави, че решението на насилието в Чикаго няма да дойде от президента на САЩ, пише БТА.