Поликарп освети новия параклис „Св. Йоан Рилски“ в планината над Костенец, помоли се: Бог да дава здраве

Епископът бе посрещнат от местните жени с ароматна погача и мед, а Борис Кацаров разказа за построяването на храма

 

Параклис на св. Йоан Рилски бе осветен край град Костенец.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп освети новопостроения параклис „Св. Йоан Рилски“, изграден високо в планината над град Костенец. Местното население, възпитавано през годините от добри духовници в християнски дух и живот, до ден днешен предава православната вяра на следващите поколения, които от своя страна също възпитават децата си и живеят според нея. Затова не е чудно, че хората в Костенския край поддържат своята християнска вяра, а всеки, който е родом от тук, се връща, за да почерпи сили от корените си. Такъв е случаят с Хаджи Борис Кацаров, който, след като се пенсионира през 2000 г., започва изграждането на параклис “Св. Троица“ в една от шестте махали на село Долна Василица – махалата Три къщи, която се намира в южните склонове на  Ихтиманска средна гора. След няколко години той е изграден и обзаведен според възможностите. Постепенно с помощта и на други хора той облагородява мястото, като прави ограда, камбанария и украсява с множество кръстове района, извежда вода, оформя пространството с градинки и малки постройки, които служат за различни неща, но най-вече се ползват по време на събора, който се организира ежегодно в чест на Света Троица. В чест на своя духовен покровител – свети Йоан Рилски Чудотворец, той изгражда в заграденото пространство още един параклис – ротонда, който се стреми да прилича на гробното място на всебългарския светец в Рила планина.

След като отслужи празнична литургия в храма „Свети Георги“ в град Костенец, епископ Поликарп и придружаващите го духовници се изкачиха високо в планината над града. Трудния, но много живописен път изминаха и много местни християни, които искаха да бъдат съпричастни към своеобразния празник в местността Три къщи. Епископът бе посрещнат от местните жени с ароматна погача и мед, а Борис Кацаров разказа на владиката за построяването на параклиса и околните постройки. Пред параклиса „Св. Троица“ бе извършен водосвет и осветен новият параклис – ротонда в чест на свети Йоан Рилски.

В края на службата той поздрави всички, които са се потрудили за изграждането на това прекрасно място, което е свидетелство за нашата православна вяра и принадлежност.

„Нека по молитвите на свети Йоан Рилски Бог да дава здраве, мир и благоденствие на всички, които са се погрижили и допринесли за изграждането на това свято място! С такива примери на духовно утвърждаване да вдъхновяваме младите хора да живеят в православната вяра и с православен дух“ – каза в словото си още владиката след водоосвещението и поръси десетките вярващи със светена вода за здраве и благополучие.