Четиристранната среща за Сирия: Мирен изход под егидата на ООН

В Истанбул приключи четиристранната среща на високо равнище по сирийския конфликт, в която участваха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, руският държавен глава Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде „Дойче веле”.

В съвместно изявление на четиримата участници се казва, че мирният изход от сирийския конфликт трябва да включва политически процес под егидата на ООН. Страните призовават до края на годината да се сформира сирийски комитет, който да подготви конституционна реформа.

Завършекът на този процес трябва да бъдат “свободни избори, в които да могат да участват всички сирийци, включително диаспората”, подчерта канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Руският президент Владимир Путин определи създаването на комитета като задача от първостепенна важност, отбелязва Би Би Си.

Според четирите страни в Сирия трябва да бъдат създадени условия за доброволно връщане на бежанците.
Осъждат се “намеренията на сепаратистите, насочени срещу суверенитета и териториалната цялост на Сирия и срещу сигурността на съседните държави”.

Турският президент Ердоган подчерта, че съдбата на Асад трябва да решат сирийците, които се намират в страната и извън нейните предели. Той предупреди, че ситуацията в Сирия ще се влоши, ако не бъдат предприети необходимите хуманитарни, политически и дипломатически стъпки. Ердоган наблегна на това, че участниците в срещата са се обявили за запазване на териториалната и политическата цялост на страната.

Руският президент Путин обаче заяви, че Москва в бъдеще ще участва във военните действия на Асад, в случай на “провокация” от страна на опозиционните сили в Идлиб.
По думите му “Русия си запазва правото да оказва действена подкрепа на решителните действия на сирийското правителство за ликвидиране на това огнище на терористична заплаха”.

Френският президент Еманюел Макрон от своя страна предупреди Путин, че всеки силов сценарий за Идлиб е недопустим. По думите му всяка военна операция на режима на президента Башар Асад или неговите съюзници води до неприемливи последици в сферата на сигурността и в хуманитарната сфера.

“Надяваме се Русия да окаже недвусмислен натиск върху сирийския режим, който несъмнено успя да оцелее” благодарение на руската помощ, добави френският президент.

Той подчерта, че международната общност ще следи много внимателно дали Русия и Турция изпълняват постигнатите на срещата договорености.

Припомняме, Москва и Анкара се споразумяха за създаване на буферна зона около граничещата с Турция провинция Идлиб.

Ангела Меркел също подчерта, че сирийският конфликт не може да бъде решен с военни методи. Тя предупреди, че Западът няма да приеме употребата на химическо оръжие. По думите й договореностите между Москва и Анкара трябва да прераснат в пълноценно примирие.


Официалната част на срещата продължи три часа. По-рано днес бяха проведени и двустранни срещи.

В центъра на дискусиите бяха ситуацията в последния бастион на сирийската опозиция – Идлиб, както и стъпките за мирен изход от продължаващата вече 7 години война в страната.

Освен това лидерите на четирите държави имаха възможност да обсъдят актуалните теми и по време на разходката си в парка на двореца „Вахдетин”, където се проведе форумът.

За първи път сирийският конфликт се обсъжда в такъв формат. Първоначално четиристранната среща беше насрочена за 7 септември, но беше отложена.

 

 

 

 

 

 

news.bg