Младежки ТС към ФА "Родолюбие" и ръководителят им Васил Василев

С „Игри от Пирина“ и „Знеполска сюита“ младите игрохорци на ФА „Родолюбие“ плениха журито

Със златна статуетка от 7-ия национален конкурс „Пиленце пее“ 2018 г. в София се завърна Младежкият танцов състав към Фолклорен ансамбъл „Родолюбие“ – Кюстендил. Талантливите игрохорци представиха на сцената на Общински културен институт „Надежда“ два танца, с които завладяха и публика, и жури.

„15 момичета и 7 момчета от трета възрастова група по време на конкурса изпълниха танците „Игри от Пирина“ и „Знеполска сюита“. Представянето им бе великолепно, за което им благодаря и завоюваха престижната награда, а именно златна статуетка“, сподели техният ръководител Васил Василев. Самият той бе отличен с диплом за преподаватели за високи художествени постижения в областта на любителското художествено творчество.

Седмият национален музикален и танцов конкурс „Пиленце пее – 2018” се проведе от 20 октомври до 4 ноември, в няколко зали в София. Конкурсът е под патронажа на Министерството на образованието, Министерството на културата на Република България, кмета на София Йорданка Фандъкова и кмета на Район ”Красно село” Христо Апостолов. Част от журито бяха уважаваните народни певици Светла Караджова и Янка Рупкина.

Целта на конкурса е да съхрани, обогати и популяризира фолклора на България, както и творчеството на певицата Надка Караджова, която е достигнала световно ниво в жанра. Другата задача, която си поставя фестивалът, е да открие и даде поле за изява на деца и младежи, бъдещи таланти в музикалното и танцово изкуство.

Следващата изява на младите игрохорци от ТА „Родолюбие“ е в края на тази седмица, когато в Самоков на 10 ноември в спортна зала „Арена Самоков“ ще се проведе Петият национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“.