Общинският съвет ще го провъзгласи за почетен гражданин на Банско по предложение на кмета Икономов

 

18-ото издание на „Банско филм фест” започва в сряда, 21 ноември, като до неделя курортният град ще бъде във вихъра на екстремното кино и преживявания – катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене и много други.

Събитието ще започне с възпоменателен момент в памет на неговия създател – Пепи Атанасов, който почина след кратко боледуване през юли месец тази година. В знак на признание към достойното дело, останало след него, Общински съвет-Банско ще го провъзгласи за почетен гражданин на град Банско. По предложение на кмета Георги Икономов авторитетният експерт в сферата на алпинизма ще получи посмъртно почетното отличие на тържествена сесия на местния парламент в сряда от 16,00 ч.

Както всяка година и тази година фестивалът е подготвил богата филмова програма, която ще бъде оценявана от експертното жури. Съпътстващите събития са с два фокуса – интересна детска програма, насочена към формиране на вкусове и предпочитания от подрастващите за здравословен живот и спорт. Вторият фокус е хората с увреждания в екстремните спортове. Специално от Испания ще дойде Урко Кармона Барандиаран, паракатерач и мотивационен лектор. Неговото гостуване е част от панела „Те могат – хората с увреждания и екстремните спортове“, който ще се проведе в съботния ден.

В рамките на фестивала ще бъде отбелязано още едно събитие – 50-годишнината от създаването на ски алпинизма в България. Най-титулуваните катерачи – Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев, ще изнесат своето представяне във връзка с годишнината.

Над 100 филма от 30 държави очакват любителите на планинските спортове. Всички прожекции и презентации ще се проведат в читалище „Никола Вапцаров“ и в кинозалата на Посетителския информационен център. Входът е свободен.