50 т скала смачка локомотива на пътнически влак за Петрич, Георги Стоев: Чу се тътен, машинистът наби спирачки

Започна разчистването на скалите, паднали върху жп линията Благоевград-Петрич, след като пътнически влак дерайлира в дефилето на Кресна.

Инцидентът стана заради удар в огромна скала с тежест 50 тона. Пострадаха осем души, от които трима остават за лечение в болница, а останалите вече са изписани. В болница са настанени началникът на влака, помощник-машинистът и един от пътниците. Травмите им не са тежки и се очаква скоро да бъдат изписани. Извършва се пълен оглед на целия скален откос, който е над линията. Междувременно е започнала работата по разбиване и отстраняване на скалните късове от железния път. На място е пристигнала тежка пътна механизация за извозването им. Предстои вдигане на локомотива, обясниха от НКЖИ. Националният пътнически превозвач е осигурил автобуси за превоз на пътниците между Благоевград, Петрич и Кулата.

Автобусите се движат по разписанието на отменените влакове и обслужват всички гари и спирки по маршрута им на движение. Влакът Петрич-София се е движел по разписание, докато машинистът не вижда огромна скала, която е блокирала релсите. От БДЖ уточниха, че: “локомотивът на пътнически влак 50244, пътуващ от Петрич за Благоевград, се е ударил в паднала върху железния път скална маса, вследствие на което е дерайлирал”. На другия ден след инцидента започна операцията по премахването на скалната маса. Според експертите по безопасност жп трасето в Кресненското дефиле е в добро състояние, а инцидентът не е имало как да се предвиди. Заради катастрофата всички пострадали пътници ще получат обезщетение. „Чу се тътен и от един път влакът спря, спирачки наби, това стана, бързо стана”, каза един от пътниците – Георги Стоев. Бисер Минчев от НКЖИ заяви: „Всеки ден наши служители, експлоатационен персонал, ежедневно минават всички трасета по железопътната мрежа, оглеждат състоянието на железопътната мрежа, оглеждайки състоянието на скали, откоси земни, но за съжаление не всичко може да се види и не всичко може да се предвиди, в случая е така.“

Екипи на пожарната от Благоевград, Симитли и Разлог са достигнали оптимално близо до района, откъдето са продължили пеш до мястото на инцидента и са оказали помощ на пострадалите. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов поясни: “Няма тежки наранявания, нито пряка заплаха за живота им в момента”. Той допълни, че след като бъде извършен оглед на място, веднага ще започнат и действия по възстановяване на движението по жп пътя. “Освен машината, която трябва да бъде отстранена от железния път, трябва да бъде възстановено и самото трасе”, обясни още Михайлов. По думите му в спасителната операция са взели участие четири екипа от службата на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” в Благоевград. “По два екипа от Разлог и от Сандански. 9 линейки са се отзовали на сигнала. Хората, които са били във влака, са евакуирани. Той уточни, че теренът е бил труден, а евакуацията е станала през въжените мостове на река Струма.

„Инцидентът е класически случай на форсмажор, тоест на непреодолима сила. Така министърът на транспорта Росен Желязков определи инцидента с дерайлирането на влака в Кресненското дефиле, при който в понеделник вечер пострадаха няколко души. „Много е неприятно, защото хората, които са и в момента на терен, работят при опасни условия. Виждате какво е времето, има опасност и от падащи скали, но това са злощастни инциденти, които за наш късмет са се разминали без жертви”, посочи министърът. Той беше попитан от журналисти какви реформи ще се случат в железниците оттук нататък. „Първо подобряване на мениджмънта, второ ремонтиране на подвижния състав – този, който не е в експлоатация, въвеждане на системи, които да следят за доставки, складови наличности и т.н. Подобряване на билетоиздаващата система, довеждане до край на обществените поръчки, които са свързани с ремонтната дейност и обновяване на подвижния състав. Това са мерки, които съм възложил в много краткосрочен план да ми бъдат разписани със срокове и отговорни лица. Най-вече трябва да се подобри климатът в дружеството и в холдинга, и в „Пътнически превози”, обясни Росен Желязков. Той посочи, че през 2019 г. всичко това трябва да се случи.

Движението на влакове от и за Кулата през Кресненското дефиле може би ще бъде възстановено в сряда. Това съобщи директорът на националната компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Памукчийски след огледа на мястото на инцидента край село Черниче. Според експертите, ако ударът със скалите е бил по-силен, е имало опасност композицията да падне в реката.