Президентът връчи “Мадарски конник” на Робърт Сингер

Президентът Румен Радев удостои с орден “Мадарски конник” първа степен вицепрезидента и главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер, съобщиха от администрацията на президента.

При връчването на отличието в Гербовата зала държавният глава открои приноса на международната организация за популяризиране на моралния подвиг на България и народа ни със спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война. “Това е пример за морална сила, граждански дълг, който не трябва да се забравя и е особено актуален днес”, заяви Румен Радев.

При връчването на държавното отличие Румен Радев благодари и за усилията, които Робърт Сингер полага за укрепване на приятелството между българския и еврейския народ.

“Това отличие е израз на надежда за още по-пълноценно сътрудничество. Ние стоим рамо до рамо с вас в борбата с антисемитизма, ксенофобията и радикализацията, които се опитват отново да посеят езика на омразата в отношенията между общностите”, заяви държавният глава.