Шофьори и инструктори се обединиха срещу системата “бонус-малус”

Снимка: БГНЕС

Представители на Българското обединение на шофьорите и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка се обединиха срещу системата “бонус-малус”.

Според тях собствениците на МПС в България не са “брашнян чувал” и не трябва да заплащат допълнително за грешките на работещите в КФН.

Шофьорите и инструкторите изразяват недоволството си, че многократно са поставяли въпроса защо в Комисията по финансов надзор се занимават с поведението на водачите на МПС.

По думите им тяхното основно задължение е да осигуряват защита на интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица.

На проведени срещи с КФН представители на шофьорите и инструкторите са подчертали, че комисията не трябва да хаби ресурс по темата “поведение на водача на МПС на пътя”, тъй като има други контролни органи, които да се занимават с тези въпроси.

Те посочват, че КФН е добре да защитава интересите на застрахованите български граждани.

БОШ и СПАМП отбелязват още, че Съветът на бюрата “Зелена карта” е наложил мониторинг върху застрахователните дружества в България.

Според тях това ще доведе до вдигане на сумата по задължителната застраховка ГО и изключване на България от системата „Зелена карта”.

Двете организации са категорични, че това би накарало собствениците на транспортни фирми да сменят седалищата си и да ги регистрират извън страната. Това щяло да доведе до спад в приходите в бюджета на страната и НОИ.

По думите им потърпевшите ще са само собствениците на автомобили, които са регистрирани в България.

Те допълват, че за последните 8 месеца сумите по премии за сключване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” са се завишили с около 80%, без конкретна причина.