(ВИДЕО) С водосвет от дядо Серафим пуснаха още 24 км между Кресна и Сандански за 280 млн. лв., скъсява се пътуването до Гърция

  • За първи път на родна магистрала има 4 изградени места за отдих с паркинги за тирове и леки автомобили

  • Председателят на АПИ Светослав Глосов: През 2023 г. цялата магистрала “Струма” ще бъде изградена

  • Министър Аврамова: Има вече договори за изпълнение за изграждане преди и след тунел „Железница”

 

Още 24 км от автомагистрала „Струма“ между Кресна и Сандански бяха пуснати за движение с официална церемония и водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим. В изграждането на новия участък са вложени над 280 млн. лева.

Тази отсечка от автомагистрала „Струма” се пуска за движение пет месеца предсрочно. Така в навечерието на коледните и новогодишни празници пътуването към Гърция ще бъде по-бързо и удобно.
В участъка има три пътни възела, 25 големи съоръжения като мостове, надлез над жп линията София-Кулата, селскостопански подлези. За първи път на родна магистрала има 4 изградени места за отдих с паркинги за тирове и леки автомобили. Има поставени тоалетни и предстои да бъдат изградени и заведения за хранене, както и бензиностанции. До завършването на цялата магистрала остава да се изградят още две отсечки – между Благоевград и Крупник и в Кресненското дефиле. С откриването на новите 24 км от магистралата движението към границата ни с Гърция се изнася извън 3 населени места – Сандански, Струмяни и Долна Градешница, което ще облекчи значително трафика.

На церемонията присъстваха транспортният министър Росен Желязков и регионалният министър Петя Аврамова. Аврамова заяви, че процедурата за избор на изпълнител за проектирането и изграждането на магистралата през Кресненското дефиле е пусната от месец август. Очаква се строителството да започне през следващата година и да бъде завършено в срок. За първи път на автомагистрален участък в България са изградени и така наречените “интелигентни транспортни системи”. Те включват станции за броене и управление на трафика, за измерване теглото на превозните средства, както и видеонаблюдение. “Тази магистрала, която открихме, е едно добре направено съоръжение. Нашите усилия са насочени в посока да бъдат изградени и останалите участъци. Работи се усилено и по лот 3.1 от Благоевград до входа на Кресненското дефиле. Там строителните дейности са изпълнени на 40%. За лота през Кресненското дефиле вървят тръжните процедури. Има вече договори за изпълнение за изграждане преди и след тунел „Железница”, обяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. 

Председателят на УС на АПИ Светослав Глосов увери, че през 2023 г. цялата магистрала “Струма” ще бъде изградена. По думите на транспортния министър Росен Желязков до момента са изградени 93 км от автомагистралата до Гърция, а срокът за строителството на оставащите 57 км е 2023 г. „Оптимисти сме, че ще успеем да реализираме заложената програма в срок и след 5 години ще пътуваме от София до ГКПП-Кулата за един час и половина“, коментира Росен Желязков. На откриването трябваше да присъства и премиерът Бойко Борисов заедно с македонския си колега Зоран Заев. Според източници на “Капитал” затова и се чакаше до понеделник, тъй като официалното откриване можеше да се случи и преди няколко дни. Внезапната смърт на кмета на Охрид обаче отложи посещението на Заев.
Другата отсечка, която се строи в момента – между Благоевград и Крупник, е изпълнена на 40%, каза още регионалният министър Петя Аврамова.
Консорциум с участници “ГБС инфраструктурно строителство”, “Пътстрой 92”, “Главболгарстрой” и “Геострой” направи новия участък.

 

Гледайте видео:

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 17 декември 2018 г.