Скокът на минималната заплата струва 284 млн. лв. на бизнеса

Снимка: БТА Тристранният съвет заседава за последен път през тази година.

284 млн. лв. ще струва на бизнеса увеличението на минималната заплата от 510 на 560 лв. от 1 януари догодина. Това каза Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него всички работодателски организации се обявиха против увеличението на заплатата, която по данни на НСИ получават 473 хил. българи.

Скокът на минималното възнаграждение обаче няма как да бъде отменен, тъй като е заложен в бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина. „Поставени сме пред свършен факт чрез средносрочната бюджетна прогноза, която се прави без съгласуване със социалните партньори“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Затова от бизнеса настояват за ясни икономически критерии при определянето на минималното възнаграждение.

„България стърчи значително над средноевропейското равнище по показателя съотношение на минималната към средната заплата. В някои области всички получават едно и също – квалифицирани и неквалифицирани, трудолюбиви и мързеливи“, допълни Велев. Той предложи новата сума на минималното възнаграждение за 15 икономически дейности да влезе в сила чак от 1 януари 2020 г. Става дума за дейности като хотелиерство и ресторантьорство, товарен автомобилен транспорт, пчеларство, добив на глина и каолин, производство на хляб и тестени изделия, медико-социални грижи с настаняване.

Спорно се оказа и предложението на КТ „Подкрепа“ за увеличаване с 0,5% на ставката за час нощен труд, или от 0,25 лв. да стане 2,80 лв. „От началото на следващата година работна група ще обсъжда промени в Кодекса на труда“, коментира по този повод социалният министър Бисер Петков.

 

 

 

 

 

 

Източник: monitor.bg