Бобовдолските читалища „Просвета” и „Царичина” дадоха старт на коледните празници в Бобов дол

  • Съставите на Орлин Делибалтов, Димана и Боян Боянови, певиците Паунка Панчева, Красимира Коларова и Елена Решоткина веселиха публиката

  • На Игнажден малчуганите от детска градина „Миньор” гостуват на кмета Елза Величкова

 

С концерти в две от читалищата бобовдолци дадоха старт на коледните празници, които ще продължат и в идните дни. В изявите на НЧ “Просвета – 1903” се включиха Младежкият фолклорен ансамбъл „Разметаница”, ръководен от Орлин Делибалтов – бащата на популярния фолкпевец Борис Дали, и формация за модерен балет от Благоевград. Песните и танците заредиха с настроение зрителите.

Орлин Делибалтов и ансамбъл „Разметаница”

Коледният концерт на НЧ „Царичина – 2008” протече при огромен интерес. Изявата съвпадна с честването на 10-годишнината от основаването на читалището, заради което премина под мотото “Царичина и приятели”.

На сцената излязоха дамите от Женския фолклорен състав с ръковоидтели Димана и Боян Боянови. Със солови изпълнение се включиха певиците Паунка Панчева и Красимира Коларова. Елена Решоткина от групата не изневери на себе си и разсмя публиката с вицове. Присъстващите поздрави Петър Петров – служител в отдела за култура в общиската администрация. Петров изпълни руската песен „Поручик Галицин”.

Сред присъстващите и на двете тържества бяха кметът Елза Величкова и зам.-кметът Детелина Борисова, които подариха на съставите по една кошница с цветя. Юбилярите от „Царичина – 2008” получиха и поздравителен адрес. Сред гостите в това читалище бяха председателят на читалищното настоятелство в Мало село Росица Борисова и секретарят Снежана Вельова, хореографът и председател на кюстендилското читалище „Пауталия” Валентин Кенов.

„На 20 декември (четвъртък) деца от  детска градина „Миньор” ще гостуват на кмета на общината Елза Величкова. Знаете, че тогава е празникът Игнажден и в тази връзка децата ще пресъздадат ритуала „Полазване”. В четвъртък ще бъдат и тържествата на детските градини и двата центъра за настаняване – в Бобов дол и Мламолово, като Дядо Коледа ще им занесе лакомства от името на кмета Величкова. В събота (22 декември) е коледният концерт на читалище „Миньор 2006” с председател Иванка Чулева. Същия ден е и концертът на Танцова формация „Ера” в с. Долистово. Това е новосъздаден състав от 16-17 млади жени – около 30-годишни, които за 5 месеца направиха чудеса. Техен ръководител е Йорданка Божилова”, обясни Петър Петров от общинския отдел за култура.