Проф. д-р Анастасия Накова: Книгата на гл. ас. Иван Хаджийски „Здравеопазването в Дупница от 1878 до 2018 г.“ е феноменален труд

Книгата на Иван Хаджийски „Здравеопазването в Дупница от 1878 до 2018 г.“

Книгата „Здравеопазването в Дупница от 1878 до 2018 г.“ – енциклопедичен и феноменален труд на академично ниво. Така оценява проф. д-р на медицинските науки Анастасия Накова труда на Иван Хаджийски за здравеопазването в Дупнишкия край.

Иван Хаджийски

Тя е дъщеря на легендарния доктор Кирил Димитров Наков (1900-1963 г.) и се е утвърдила като изтъкнат очен лекар, автор на учебници, научни монографии и много статии по очни болести. Д-р Анастасия Накова е заявила и подчертан интерес към научната монография на гл. ас. Иван Хажийски „Антиболшевишката съпротива в Дупнишка околия през 1945-1958 г.“. Тя споделя, че многократно препрочита монографията за здравеопазването в нашия край и се чувства духовно свързана с гр. Дупница. По случай имения си ден дупнишкият краевед е получил поздравления и от изтъкнатите дупнишки писатели с национална и европейска известност Иван Тренев, Петър Андасаров и Атанас Димитров. Дългогодишният секретар на Съюза на българските писатели Петър Андасаров определи Иван Хаджийски като „Апостол на словото“ – българското и неговото!

Мъдрецът на Югозападна България Борис Миланов от гр. Бобов дол определя Иван Хаджийски като „Духовната Мусала“ на Югозападна България. Председателят на краеведите в Благоевградска област о.р. подп. Васил Герасимов Георгиев справедливо нарича Иван Хаджийски „Цар на краеведите в България“.

Дупнишкият краевед-изследовател е получил десетки поздравления по повод имения си ден, с пожелания за здраве и нови творчески успехи, между които и бившите учители от легендарното Механо: инж. Олег Шереметиев – най-дългогодишния директор и почетен гражданин на гр. Дупница, Пенчо Банев, Димитър Лалев и др.