Двама загинаха под лавина, други двама се спасиха

Двама млади сноубордисти загинаха под лавина по един от улеите под връх Тодорка днес малко преди обед. Други двама техни приятели с бордове на краката си успяха да се спасят, избягвайки встрани от снежната лава.

Сигнал за трагедията в Планинската спасителна служба са подали именно те в 11:28 часа. Те са видели как огромната снежна маса настига и потрупва  двамата млади бордисти по един от улеите под връх Тодорка: „Току-що извадихме и второто затрупано тяло.

Първоначално се появиха съмнения, че втория загинал е момиче, но когато го извадихме се оказа млад мъж, заяви по телефона  за „Монитор“ Румен Баряков, ръководител на ПСС – отряд Банско. Той допълни още, че двамата не са имали никакъв шанс при спускането си, те са подсекли лавината и тя бързо ги е настигнала и затрупала: Карали са извън обозначената писта, мястото е точно срещу хижа Бъндерица по един от улеите под връх Тодорка. Жалко за двамата млади мъже, доколкото разбрах са спортисти и са от София. В последните дни наваля много сняг, а това е идеална предпоставка за предизвикване на лавини“, допълни Баряков.

Спасителят още беше на терен и се занимаваше с организацията, относно транспортирането на загиналите с носилки до пристигналите линейки на Шилигарника.

За кой ли път планинските спасители призовават любителите на екстремните спускания скиори, или сноубордисти да не предизвикват съдбата си. Малко преди обед днес Румен Баряков разказа пред „Монитор“, как вчера три часа са издирвали и спасили друг сноубордист, който също карал извън маркираната писта.

След обилния снеговалеж от последните дни в момента лавинната опасност в планините е значителна : „Пришки ни излязоха на устните, за да предупреждавме, че опасността от лавини е голяма и за пореден път да напомняме на скиори, сноубордисти  и туристите да бъдат внимателни и никога да не излизат извън пистите. Нека всеки тръгнал в планината да сваля от сайта на ПСС приложението, за да локализираме веднага мястото, където евентуално е претърпял произшествие“, допълни Баряков. Председателят на Българския червен кръст – Христо Григоров, също призова скиорите и сноубордистите да не напускат територията на ски зоната, за да търсят повече адреналин. В момента има много навявания от нов сняг, лавинната опасност е висока, всеки улеи крие риск „да събуди” лавина” при спускане.

„Екстремното каране е като руска рулетка, двама млади хора загубиха живота си в лавината. Не бива по този начин да се рискува нито един човешки живот. Трябва да се спазват правилата, спасителите и собствениците на ски зоната непрекъснато предупреждават за опасността извън ски зоната”, категоричен бе Христо Григоров.

 

 

 

 

 

Източник: monitor.bg