Правят приют за бездомни в Дупница, зам.-кметът Китанова: Обмисляме да бъде в старческия дом в кв. „Таушаница”, нужни са 1,2 млн. лв.

Олга Китанова и Павел Петров
  • Няма свободни общински жилища. 43-ма нуждаещи се чакат за настаняване, миналата година е осигурен подслон на 11 души, казаха от общинската администрация

От управата на община Дупница смятат да разкрият кризисен център за бездомни хора. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на тазгодишния бюджет на общината в понеделник вечерта. Намеренията на общинското ръководство оповести зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова в отговор на предложение по проектобюджета на общинския съветник от „Народен съюз“ Ивайло Шаламанов.

Ивайло Шаламанов

Съветникът предложи в инвестиционната програма да бъде заложено обособяването на приют за нуждаещи се от покрив хора с оглед на това, че в последните месеци мразовитото време погуби останали без подслон дупничани, а предстоят още студени дни. Шаламанов попита дали не е възможно няколкото бедстващи да бъдат настанени в свободни апартаменти, за да не умират хора. „Мислим в посока изграждане на кризисен център за бездомни хора”, отговори Олга Китанова. Тя обясни, че има възможност за внасяне на корекции в инвестиционната програма и да бъдат пренасочени около 1,2 млн. лв. за изграждане на кризисен център. Обмисля се центърът да бъде обособен в бившата детска ясла в квартал „Таушаница“, за която преди над 10 години бе направен опит да се преустрои в старчески дом. Заради недостиг на средства тогава проектът не се осъществи и сградата се руши.

„В близките месеци може да се коригира инвестиционната програма, защото има възможност да използваме сума от 1,2 млн. лв. по социален проект за старческия дом в кв. „Таушаница”, каза Олга Китанова.

Подробности в печатното издание

 

Вестник “Вяра” уведомява своите читатели