ВАС допуска единствено ремонт на съоръженията в Пирин, няма да се строят нови

  • Кметът на Банско Г. Икономов: След като съдът така е решил, че не трябва да се развива ски спортът и ски туризмът, ние ще се съобразим с това негово решение

Върховният административен съд отмени окончателно промените в плана за управление на Национален парк “Пирин”, които бяха гласувани от правителството в края на 2017 г. и предизвикаха протести на природозащитници. Делото бе образувано по жалби – на Министерския съвет и на екоминистъра. До обжалването се стигна, след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли, че с промените в плана за управление на парка са нарушени разпоредби от българското и международното право. Ключов момент и двете решения на върховните съдии е тълкуването на чл. 21, т. 1 от Закона за защитените територии (ЗЗТ), според който в националните паркове се забранява строителството освен на заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за управлението на парка. Според закона е допустим само ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения. Тълкуването и на тричленния, и на петчленния състав на ВАС е, че текстът има забраняващ характер и допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. Актуализацията на действащия още план предвиждаше изграждане и разширяване на ски писти, строителство на лифт и инфраструктура, както и водохващания.

Кметът на Банско Георги Икономов коментира, че приема с  неприятно чувство блокирането на строителство на въжени линии и ски писти. „След като съдът така е решил, че не трябва да се развива ски спортът и ски туризмът, ние ще се съобразим с това негово решение. Какво мога да кажа повече? Въпросът е в това иска ли държавата да развива ски спорта, или не. Не в Банско, а в цялата държава. Ако иска, трябваше да се промени Законът за защитените територии така, че да бъде категоричен”, коментиар градоначалникът.