Тимошенко се кандидатира за президент на Украйна

Юлия Тимошенко

Бившият министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко официално обяви кандидатурата си за президент на държавата, съобщава АФП. “Кандидатирам се за президент”, заяви тя на среща на партията й “Баткивщина”. “Допускала съм грешки”, каза Тимошенко, която е спорна фигура в украинската политика. Кандидатът за президент отбеляза, че “днес ние навлизаме в нова ера – ера на успех, щастие и просветление… днес поставяме началото на пътешествие на Украйна към истинско и могъщо величие”. Според последните социологически проучвания Тимошенко е фаворит за поста. Изборите за президент ще се проведат на 31 март.

58-годишната е подкрепяна от 16% от украинците. Очаква се да отиде на балотаж с настоящия държавен глава Петро Порошенко, който получава поддръжката на 13,8% от украинците. Трети е Владимир Зеленски – комедиант, който е играл ролята на президент на страната в телевизионно шоу, но той обещава да промени политическата система на Украйна.

Тимошенко е водеща фигура в политическия живот на Украйна през последните две десетилетия. Тя придоби международна известност с ролята си в Оранжевата революция през 2004 г. Заема поста на премиер два пъти при Виктор Юшченко. Но животът й претърпя рязка промяна след победата на Виктор Янукович на президентските избори през 2010 г. На следващата година тя беше осъдена на седем години затвор, от които излежа три. През 2014 г. излезе от затвора, което съвпадна с антиправителствени протести, довели до падането на Янукович.