Рекорд! Ловците в Кюстендилско приключиха сезона с 860 отстреляни диви прасета, авджия натръшка 7 вълка

Ловците в Кюстендилско закриха сезона с отстреляни 860 диви прасета.
  • Веселин Веселинов води класацията с 6 повалени звяра в 1 излет

 

Преди 10 дни ловният сезон по диви прасета официално приключи и авджиите от Кюстендилско има с какво да се похвалят, тъй като поставиха истински рекорд.

Наско Калистратов с един патрон повали 200 кг звяр.

„Имаме отстреляни 860 диви прасета, което си е истински рекорд. Ловният сезон беше закрит подобаващо, но едва сега успяхме да обобщим резултатите и те са наистина много добри, за разлика от миналата година. През този сезон няма регистрирани инциденти, няма и наказани ловци“, каза председателят на ЛРД „Елен“ Венко Калинчев.

Той доуточни, че първенец сред дружинките е тази в Долно село, която има отстреляни 55 диви прасета, след нея се нареждат Раково и Пелатиково, които също са постигнали завидни резултати. Калинчев добави, че по време на ловния сезон са установени общо 4 случая на болни диви свине от трихинелоза, като те са от селата Савойски, Коняво и Църварица. Радващото е, че няма установен случай на чума.

Истински рекорд е постигнал и авджия от района на Църварица, който сам е успял да отстреля 7 огромни вълка, които са истински трофей. „Човекът е снабден с камери и каквото още се сетите. На него няма животно, което да му се опре“, коментираха още от ЛРД „Елен“.

Общо ловците на територията на региона са 2200, които са разпределени в 32 дружинки, като сред тях има и немалко жени – 23, които също са постигнали добри резултати по време на лова в региона.

„През този ловен сезон можем да похвалим жените. Едната от тях успя да убие две диви прасета. Тя е дългогодишен ловец и през почивните дни идва от София, за да прекара малко време сред природата в село Уши“, обяснява председателят на ЛРД „Елен“ Венко Калинчев. С попадение се е записала и жена от района на Пернишко, която също е избрала да се присъедини към ловците в Уши. Резултатите показват, че Веселин Веселинов е с най-много повалени диви прасета в излет, цели 6 броя. Той е дългогодишен ловец от ловната дружинка в село Църварица, общ. Невестино.

Подробности в печатното издание