В Атина стягат нов митинг против Преспанското споразумение

Комитетът за борба за гръцкия характер на Македония призовава гърците да се включат в четвъртък в нов масов митинг срещу Преспанското споразумение за промяна на името на бившата югославска република на Република Северна Македония, съобщава агенция ТАСС, като цитира в. “Елефтерос типос”.

В изявление на комитета се посочва, че в четвъртък, 24 януари, гръцкият парламент ще обсъди и вземе решение дали да ратифицира Преспанското споразумение. Организацията посочва, че “това ще стане против волята на по-голямата част от гръцкия народ”. “От конституционна гледна точка всяко подобно решение на парламента е недействително, доколкото е невъзможно с каквото и да е мнозинство да се предава названието, националността, езикът и културата на друга нация”, посочва Комитетът за борба за гръцкия характер на Македония.

Тази и още няколко организации призовават гръцкия народ да положи максимални усилия, за да попречи на ратификацията на “позорното споразумение, което ще доведе до извършването на две престъпления – унижаване на демокрацията на мястото, където се е родила, и предаване на национални ценности на чужденци”. Комитетът и съюзът на преселниците от гръцка Македония призовават всички гърци да не ходят на работа днес и на 24 януари, а също и през следващите дни, ако вотът бъде отложен. “Магазините, предприятията и училищата трябва да бъдат затворени, държавните служители не трябва да ходят на работа”, посочват организаторите на акцията. Според тях тази мобилизация може да вразуми в последния момент онези, които се готвят да подпишат “позорното предаване на неподлежащите на предаване национални ценности на Гърция”.

“В деня на гласуването в 19,00 ч. на площад “Синтагма” ще се състои всенароден протестен митинг. Призоваваме гръцкият народ да дойде и да изрази своето несъгласие с престъплението, което се готви да извърши парламентът”, се казва още в изявлението на организаторите на протеста.

В гръцкия парламент днес започват пленарните дебати по Преспанското споразумение, което се очаква да бъде гласувано окончателно в четвъртък.