Снеготопенето и падналите валежи покачиха леко нивата на реките в Кюстендилско

Ивайло Чалъков
  • Състоянието в така наречените критични участъци на река Бистрица е нормално, проверени са всички мостови съоръжения, както и дигите, каза Ивайло Чалъков

 

“Обстановката на територията на община Кюстендил във връзка със започналото снеготопене и падналите валежи от дъжд в последното денонощие е спокойна. Дъждът спря да вали от повече от 15 часа и нивото на реките, коритата и деретата се покачи, но всичко е в нормалните граници. Няма причини за безпокойство и паника сред населението за евентуален разлив на вода по населени места.

Река Банщица

Всички кметове и кметски наместници наблюдават нивото на водата и при рязко завишаване са длъжни да се обадят на оперативния дежурен, както и в областния щаб, за да може денонощно да започне наблюдение на тези водни участъци”, каза Ивайло Чалъков, експерт „Отбранителна и мобилизационна подготовка” към община Кюстендил. Той добави, че преди ден е направил обход по река Бистрица заедно с пътни инженери и състоянието е нормално в така наречените критични участъци. Проверени са всички мостови съоръжения над реката, както и дигите. Няма място за притеснение. Двата големи язовира в областта – „Дяково” край Дупница и „Калин” в района на Рила планина, са с достатъчно свободен обем и могат да поемат евентуална висока вълна.

“Всичко е както трябва – в нормалните граници, в нормалното оттичане, така че няма някаква съществена потенциална опасност и заплаха за населението. Няма заприщвания по речните корита, нито образувани наноси по дължината и на река Банщица, която минава и през Кюстендил. Нивото се е вдигнало, но пък то е съвсем минимално. Призовавам гражданите, ако видят нещо потенциално опасно, да звънят на горещия телефон в община Кюстендил”, допълни още Чалъков.