Австрийци купиха 40% от “Кремиковци”

Близо 40% от терена на бившия завод “Кремиковци” в София е купила австрийската компания за инвестиции в недвижими имоти Soravia. Това става ясно от съобщение на “Първа инвестиционна банка” до Комисията за финансов надзор и Българската фондова борса. Купувач чрез финансов лизинг е компанията Soravia. Дружеството изгради някои от най-познатите сгради в София като бизнес център “Лендмарк” на жълтите павета, офис сградата “Европарк” на бул. “Цариградско шосе”, както и “Мегапарк” на същия булевард, която бе продадена за 96 милиона евро през 2007 г.

Главният изпълнителен директор на “Първа инвестиционна банка” Неделчо Неделчев посочи, че теренът е напълно почистен от стари производствени мощности, а Soravia го придобиват, за да могат да удовлетворят търсенето на свои клиенти за терени в София, върху които да се развиват високотехнологични и екологично чисти производства.

На въпрос дали се водят преговори и за останалите 60%, той заяви, че чуждестранните инвеститори проявяват силен интерес към индустриални имоти в България, какъвто е заводът “Кремиковци”.

“Първа инвестиционна банка” придоби активите на “Кремиковци” в края на 2015 г. от компаниите “Елтрейд къмпани” и “Феросплавен завод”. Четири години по-рано активите станаха собственост на “Елтрейд къмпани” срещу 316 милиона лева, като покупката стана възможна с кредит от 59 милиона евро от “Първа инвестиционна банка”. Самият завод “Кремиковци”, който дълго време бе най-големият металургичен завод в България, фалира през август 2008 г.