Ловецът Георги Георгиев хвана скитащите се коне Мартин и Вихър в Дупница, стопанката Емилия: Не са направили беля

Георги Георгиев
  • Собственик на друг „арестуван” кон: Изпуснах го, докато си изпържим яйцата

Ловецът на безстопанствени животни Георги Георгиев улови пуснатите да се скитат из Дупница коне Мартин и Вихър. Животните са най-новите „арестанти” в общинския приют.

Емилия от „Гиздова махала”

Конете са били забелязани да се разхождат свободно край Спешна помощ и жк „Дупница”, като сигналът е подаден от живеещи в района. Георги Георгиев е заловил животните при кооперативния пазар в града. Той ги е отвел безпрепятствено до животинския обект в близост до жк „Бистрица”, който община Дупница изгради преди няколко месеца.

Племенникът на Емилия

В сряда вечерта в най-многолюдния квартал в града е бил хванат и друг кон. Когато дошъл да си го прибере, неговият собственик споделил, че го изпуснал, защото „докато си изпържим яйцата, и он се отвързал и избягал”.
От кметството информираха, че градоначалникът Методи

  • Чимев съставя наказателни актове до 400 лева

Емилия и племенникът й отведоха животните си.

на собствениците, а при повторно подобно нарушение санкцията ще бъде до 800 лева. Отделно се заплаща и такса в размер на 20 лева на хванато животно и 25 лева на брой за престой до 24 часа. При всяко залавяне на животно ветеринарен лекар прави преглед и се установява кой е собственик.


В специалния обект за животни срещнахме Емилия от квартал „Гиздова махала”, чиито коне бяха хванати по-рано през деня край пазара в Дупница. „Моите коне не са направили беля. Напротив – други са направили пакост на нас. Срязали са им ортомата (б.а. – дебело въже), с която ги завързваме. Това са двете ми кончета – Мартин и Вихър. Аз и семейството ми се грижим за тях. Някой е срязал приспособлението и те са избягали. Хората от общината са ги хванали и сега ни

  • наложиха глоба 200 лева, при положение че вината не е у нас”,

Обектът за животни
Георги бе повикал свой приятел за почистването след конете.

каза Емилия, която бе дошла заедно със своя племенник, за да приберат конете. На въпрос дали по някакъв начин ще обжалва глобата, след като твърди, че вината не е в нея и семейството й, дупничанката отговори:
„Няма какво да направя, тъй като не знам точно кой е срязал въжетата, че да избягат конете ми”.
Полагаме всички необходими грижи за конете, когато бъдат докарани тук, категоричен е ловецът Георги Георгиев, който отговаря за обекта.
„Когато хванем безстопанствен кон и го докараме тук, веднага му слагаме вода и сено. След това ветеринарният лекар ги преглежда обстойно. Гледаме и дали животното има чип, имаме специален четец за тази работа. Ако има такъв, е лесно да открием собственика му. Ако обаче няма, тогава чакаме човекът да потърси коня си и да дойде тук. Ето, например тези два коня от „Гиздова махала”, които сега видяхте, не бяха с чип. Хванах ги в близост до кооперативния пазар, където продават кебапчета, не знам как бяха успели да стигнат чак дотам. Имаше сигнал и аз веднага се отзовах.

  • Най-често обаче безстопанствени коне има в района на жк „Бистрица”.

Кончетата Мартин и Вихър, които бяха хванати край кооперативния пазар в Дупница.

Тези коне, които бягат, го правят, защото собствениците им не ги хранят и животните тръгват да търсят храна някъде другаде”, сподели пред „Вяра” ловецът и отговорник за обекта Георги Георгиев.
Преди да започне тази работа, той е преминал специални курсове за хуманно отношение към конете, за което е получил и диплома. По време на заниманията

 

Подробности в печатното издание