Община Дупница разкрива кризисен център за бездомници

  • Приютът на ул. „Велико Търново” ще дава подслон на 12 души за една нощ, ще им осигурява топла вечеря

  • С потребителите ще работи социален работник

 

Кризисен център за настаняване на бездомници смята да разкрие общинската управа в Дупница. Намеренията са бъдещият Център за кризисно настаняване на бездомни лица през зимните месеци да бъде отворен на ул. „Велико Търново” № 2 в града, става ясно от докладна записка на кмета Методи Чимев до Общинския съвет. Центърът ще предлага подслон на бездомните лица за една нощ – от 18,00 ч. вечерта до 10,00 ч. на следващия ден, като ще осигурява и санитарни помещения, дезинфекционни средства и помощ за личната хигиена.

Методи Чимев

Ще съдейства за търсене на медицинска помощ при необходимост. Освен това ще осигурява топла храна за вечеря, понякога и облекло. С потребителите ще работи и социален работник. Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица цели да постигне комплексно краткосрочно въздействие върху потребителите, водещо до повишаване качеството им на живот и социалната адаптация. Социалната услуга за кризисно настаняване на бездомни ще действа ежегодно за период от 5 месеца в едноетажна сграда със застроена площ 213 кв. м, чието предназначение е заведение за социални грижи, намираща се на споменатия адрес. Центърът ще функционира за периода от 15 ноември на текущата година до 15 април на следващата година, като реалното настаняване на потребители ще се извършва от 1 декември до 31 март, а останалият период е предвиден за почистване и подготовка на помещенията. От 16 април центърът спира функционирането си и освобождава персонала си. Ежегодното 5-месечно функциониране ще продължи до вземане на друго решение от Общински съвет-Дупница съобразно потребностите на местната общност.

Капацитетът на Център за кризисно настаняване на бездомни лица ще бъде 12 места, с 4-ма души персонал и финансиране до 40 000 лв. за един период на функциониране, включващо издръжка, възнаграждения и осигуровки на персонала. Средствата, необходими за функциониране на услугата, ще бъдат осигурени от бюджета на община Дупница.

Предложението ще бъде разгледано от общинските съветници на сесията им.