Регионалният лидер на СДС в Югозапада Костадин Костадинов: “Въздухът в СДС е чист и син”

Костадин Костадинов

 

  • Инж. Костадинов, Вие сте член на Националния изпълнителен съвет на СДС и представител на Югозападния регион. В какъв формат ще се яви партията на предстоящите европейски избори?

– Възможните варианти са много, като най-отчетливи са три от тях – в коалиция с „Демократична България”, в коалиция с ВМРО или самостоятелно.

  • Коя е най-предпочитаната коалиция?

– Има една много сериозна част в партията, която е за самостоятелно явяване. Аз също съм от тази част, така ми подсказва сърцето. Но разумът и най-вече историческата отговорност ни кара да търсим партньори.

  • Кои са най-вероятни партньори от изброените?

– Една коалиция е честна и успешна, когато е поставена на идейна основа. Кои са основните идейни постулати на СДС? Свобода, демокрация, пазарна икономика, разделение на властите… В този аспект най-близо до СДС стои нашето „по-малко братче” ДСБ. Да, те са шумни, кресливи, демонстрират самодостатъчност, но това е нормално за младостта им. Ако ми позволите една метафора, те са в „пубертетна възраст” и ние не им се сърдим.

  • Но ДСБ е в коалиция с “Да, България” и Зелените. Къде е вашето място?

– Ако продължа с метафорите, “Да, България” са пък в бебешка възраст. И нямат ясни белези, в случая – политически. Леви ли са, десни ли са, какви са? Макар че на мен ми импонира техният ентусиазъм, енергия, желание за успех. Нормално е за всеки нов проект. Те тепърва трябва да се доказват в реални политически условия и битки. Защото политиката е в реалния живот, а не в софийските пъбове, университетските катедри и адвокатски кантори. С това не искам да ги обидя, в никакъв случай. Но на „бойното поле” на българската политика искам до рамото си опитни, калени воини. Каквито със сигурност има и в тази партия. Като Велизар Шаламанов например.

Зелените?

– Следващият въпрос.

  • Каква е позицията Ви по отношение на патриотите?

–  Искам да подчертая нещо много важно! Поради липсата на десни, демократични партии в парламента, властта зави твърде наляво. Постепенно се демонтират основни устои на демокрацията. Ще дам пример със здравеопазването. Въведеният от СДС състезателен принцип и публично управление на здравната система постепенно се централизира и вървим към административно-командна система. За да се стигне до момента, в който шефът на НЗОК предлага касата да не финансира частни болници! Това е тежък комунизъм! В образованието? Съвсем тихичко и „по терлици” министърът с наредба №10 също суспендира състезателния принцип и въведе райониране. С уж ясни и конкретни цели, с уж добри намерения. А на практика – отново административно-командни методи. Един от основните ни принципи в СДС е за равни възможности, а не за равно разпределение. Болниците, училищата, хората трябва да работят в конкурентна среда. А не с уравниловки. Това е най-главният генератор на растежа. Тайните арести, завоалирано оправдани с европейски директиви, абсолютната централизация по отношение на регионалното развитие, влошената медийна среда и т.н. Всичко това определя историческата мисия на СДС да направи всичко възможно, но да се противопостави на тези негативни тенденции. А всичко възможно означава да търсим съюзници, които да споделят ако не всички, то поне най-важните и най-необходимите принципи и идеи с нас. Именно ВМРО може да бъде такъв съюзник в настоящата политическа обстановка. Залогът е демократичното, европейско-атлантическо бъдеще на България.

  • А по отношение на оста „консерватизъм – либерализъм”? Какво е мнението Ви?

– Ще оставя „великите” политически теории на политическите анализатори и академичните „авторитети”. Не че не мога да коментирам или нямам отношение. Но аз идвам от реалния живот, от реалната политика, където се водят реални политически дебати и истински политически битки. Където се прави политика, където се решават проблеми. Където търсиш партньори и се сдобиваш с опоненти. Където се научаваш да прокарваш решения на практика, а не да фантазираш в социалните мрежи. И ми е хем смешно, хем тъжно, когато виждам изкривени физиономии, които измежду хвърчащи слюнки крещят срещу ми: „вие сте стари, изхабени”, „вие сте една шепа хора, борещи се за власт”, „вие сте хитри продажници, търсещи шлифера на Бойко” и т.н. А всъщност ние сме тези, които докараха и утвърдиха демокрацията в България. И когато поредните „нови и честни” изтекат през канала, както изтекоха много други, ние пак ще сме тук. Та пред нас въпросът е за демократичното развитие на страната и на Европа. Търсим съюзници в тази мисия.

  • А ако не намерите? СДС може ли да се яви на изборите самостоятелно?

– За да се вземе подобно решение, е нужен анализ на национално ниво. Моят поглед на регионален представител от Югозападния регион не е съвсем обективен. В нашия регион СДС е в добра форма и по-важното – хората са мотивирани и нахъсани. Ще Ви дам пример – на последните парламентарни избори РБ, където СДС лидираше в района, има по-добри резултати от ДСБ и “Да, България”, взети заедно. Казвам го с тъга, не с гордост. Защото ми напомня за историческото предателство на някои „лидери”, които оставиха десницата непредставена в парламента. Да, на фона на водещите партии резултатът е слаб. Да, членската ни маса не е особено голяма в номинално отношение. Но пък имаме структура или хора във всеки град, градче, село, паланка… Сменихме националното ръководство, смениха се доста областни и общински ръководства, което „отпуши” партията за нови идеи, нови предизвикателства. И пак ще повторя – гледам нашите критици, после гледам нашите активисти. Критиците – няма да ги коментирам. Нашите обаче – над 200 общински съветници, кметове на общини, председатели на общински съвети. Лидери! Видели и две, и двеста, както се казва, обръгнали на бури и боеве. Това ми дава самочувствие да предлагам самостоятелното явяване. За да можем да направим още по-добър анализ и оценка за работата на структурите. Но пак повтарям, че историческата ни мисия ни притиска да търсим съюзи.

  • В добра форма ли е СДС в региона?

– Има много за вършене. Нямаме структури в Бобов дол, в Сандански и в още няколко общини. Използвам случая да приканя всеки гражданин, който изповядва нашите идеи, да се свърже с мен, с колегите, с ръководството и да стане член на партията. В още по-голяма степен това се отнася за всички наши бивши членове, отказали се и отказани по някаква причина. Обръщам се към тях: „Приятели, прозорецът бе широко отворен и в партията въздухът е чист и син. Призоваваме ви за помощ. Отново, както в миналото, да спрем попълзновенията на червени реакционисти към властта в държавата. Вие сте го правили, време е пак да го сторим”. Всеки един бивш член може да се свърже директно с мен лично и да помогна да му отворим вратата към партията, ако е затворена неправилно или нечестно. Иска ми се да оставим старите истории в миналото, да забравим вражди и битки, от които вкупом пострадахме. В Перник и Петрич вече видяха, че не робувам на авторитети и никой не ми „говори в слушалката”. За мен и за ръководството водещи са резултатите, а не клетвите.

  • В заключение, каква е Вашата прогноза за предстоящите избори за Европейски парламент?

– Моята прогноза е 6 мандата за ГЕРБ, 6 за БСП, 4 за ДПС и 1 за коалицията, в която участва СДС. Ще ми позволите все пак да отбележа, че сме доста преди същинската кампания и е възможно да има известни размествания.