Спряха пратка с 200 кг застрашени змиорки на Летище София

cof

200 кг бебета змиорки от застрашен вид задържаха на Летище София, съобщиха от Агенция “Митници”.

На 15 февруари митническите служители са спрели за проверка авиопратка за Малайзия с тегло 1010 кг. Тя съдържала 90 контейнера от стиропор с милиони екземпляри от застрашения вид, които били обявени като “шаран и толстолоб за зарибяване”.

При проверката е било установено, че контейнерите всъщност съдържат 200 кг млади змиорки с дължина 7-8 см. Експерти на РИОСВ-София са потвърдили, че задържаните змиорки са от критично застрашения вид европейската змиорка (Anguilla Anguilla), защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). Бебетата змиорки са били транспортирани спешно към Спасителния център на Аквариума във Варна в опит да бъдат спасени, тъй като при опита за износ са били опаковани в неблагоприятни условия.

Змиорките Anguilla Anguilla са с голяма търговска стойност, тъй като цената на малките змиорки на азиатските пазари достига до 2000 долара за килограм. По първоначални данни пратката е пристигнала от друга европейска държава и е била изпратена от фирма с разрешение за улов. Въпреки това контейнерите са били обявени с друг вид стока, което е митническо нарушение.

Случай със задържани змиорки от същия вид на Летище София имаше и в началото на 2015 г. Тогава митническите служители задържаха над 2 милиона екземпляра, пътуващи като чекиран багаж в осем контейнера от Мадрид за София.