Приемат заявления за паша на животни в Пирин

  • Ще се санкционират тези животновъди, които пускат стадата си без пастир на територията на националния парк

 

Дирекция „Национален парк „Пирин“ започна приемането на заявления за паша на територията на парка, съобщиха от там. Документи може да се подават до 27 март. Заявления ще се подават не само в дирекцията в град Банско, но и в парковите участъци. Ще се санкционират тези животновъди, които пускат стадата си без пастир на територията на Национален парк „Пирин”. Тове е предвидено в проекта на Плана за паша и ползване на сено във високите части на Пирин планина. Забранена е нощната паша, както и приближаването на домашните животни на по-малко от 100 метра до туристическите обекти в парка. Овчарските кучета трябва да са със спъвачки. Разрешават се до две кучета на 100 овце или 30 говеда. Стопаните са длъжни да представят компютърна разпечатка от информационната система на Българската агенция по безопасност на храните за регистрация на домашните животни и паспорт на кучетата пазачи, за да получат разрешително за паша и ползване на сено в НП „Пирин”. Общият брой домашни животни, които могат да пашуват в различните паркови участъци, са 3617 крави или 18 083 овце.

Отдават пасища и мери под наем срещу 6,00 лв. на декар в Струмяни

Общинските пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд ще бъдат предоставени под наем или под аренда. Това решиха общинските съветници в Струмяни. Те ще се стопанисват от собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, които са регистрирани в системата на Българската агенция по безопасност на храните.

Местният парламент одобри и цените за отдаване под наем за стопанската 2019/2020 година. Пасищата и мерите ще се отдават под наем срещу 6,00 лева на декар, а ливадите – срещу 7,00 лева на декар. Цените са определени по пазарен механизъм, изготвен от оценител на земеделски земи и трайни насаждения. Те важат за землищата на територията на община Струмяни – селата Вракуповица, Велющец, Горна Крушица, Гореме, Горна Рибница, Драката, Добри Лаки, Игралище, Илинденци, Клепало, Колибите, Кърпелево, Махалата, Микрево, Никудин, Палат, Раздол, Седелец, Цапарево и Каменица. Кметът на община Струмяни Емил Илиев трябва за стопанската 2019/2020 година, въз основа на протокола на комисиите за разпределение, да сключи със земеделските стопани договорите за отдаване под наем на пасища, мери и ливади за срок от пет стопански години.