Установен е причинителят на пожара в жилищен вход в Кюстендил

Говорителят на Районна прокуратура-Кюстендил прокурор Галина Димитрова
  • 21-годишният Иван Цветков е пуснат след 24 часа в ареста

  • През януари баща му Милчо поискал настаняването му в психиатрична клиника

 

Кюстендилски криминалисти са установили причинителя на палежа на входната врата и електрическото табло в жилищна сграда в центъра на Кюстендил, за който в. „Вяра” вече писа. Във вторник малко след 20 часа в жилищния блок на улица „Демокрация“ 57 в Кюстендил възникна пожар, който унищожи входната врата и електрическо табло, а от гъстия дим са опушени 600 кв. м стени. Пламъците във входа по чудо не обхванаха газовата инсталация и не се стигна до взрив. Щетите са огромни, засегната е дори и ВиК инсталацията, а сумата, която ще трябва да платят обитателите на жилищната сграда за възстановяването й, възлиза над 3 хил. лв.

Проблемът с пускането на тока създаде големи грижи.

За 24 часа беше задържан 21-годишният Иван Милчов Цветков, който, както информирахме, живее на първия етаж в блока и е с психични проблеми. Почти 48 часа след пожара живеещите в блока се притесняват да се върнат по домовете си, тъй като след 24-часовото полицейско задържане Иван Цветков е на свобода. „Той може и тази вечер да направи нещо лошо с цел отмъщение. Знаем, че има психични проблеми и се надяваме скоро да бъде прибран за лечение. Никой не иска да е болен, но не може той да застрашава живота на всички нас“, коментираха притеснени хората от блок №2 и допълват, че нямат никаква сигурност.

Оказва се, че през месец януари бащата на 21-годишния Иван Цветков – Милчо, е поискал синът му да бъде настанен принудително за лечение в специализирана психиатрична клиника. Районният съд в Кюстендил се е произнесъл лицето да бъде настанено в Специализираната психиатрична болница в Раднево, но след последвало обжалване пред Окръжен съд-Кюстендил от страна на защитата на Иван и към момента няма произнасяне по иска на бащата. „На 15 януари бащата е подал сигнал до Районната прокуратура, дежурен прокурор е извършил спешна и незабавна лична проверка на лицето. Още същия ден е внесено искане в съда за настаняване за лечение по Закона за здравето. Районният съд се е произнесъл лицето да бъде настанено в Специализираната психиатрична болница в Раднево. След това е последвало обжалване пред Окръжен съд и към настоящия момент все още няма произнасяне по случая“, съобщи говорителят на Районната прокуратура в Кюстендил прокурор Галина Димитрова.

Както вече информирахме, неговите съседи също са подали сигнал срещу него. „Само преди седмица подадохме сигнал срещу 21-годишния Иван Цветков. Пускали сме множество жалби и нищо. Момчето живее само на първия етаж в блока. Отопляваше се на ютия и готварска печка. Хващан е и да краде ток. Именно така е предизвикал пожара и онази вечер. Трябва ли да се стигне до жертви, за да бъдат предприети някакви мерки от страна на институциите и те да не отлагат във времето“, питат живеещи в блок №2 кюстендилци. След пожара всички във входа бяха два дни без ток. Въпреки че ел. таблото беше подменено, повредата на кабелите е огромна и тяхната подмяна забави пускането на електричеството.