Общинското дружество “Биострой” в Благоевград се грижи за привлекателното лице на областния център

Васил Бачев

Общинското дружество “Биострой” се грижи Благоевград да е чист, добре поддържан и привлекателен областен център. Оценката за изпълнението на тези нелеки ежедневни задачи, ако се съди по резултатите, а и по реакцията на гражданите, може да се каже, че е положителна. За тях, за постиженията и проблемите репортер на БТА разговаря с управителя на “Биострой” ЕООД Васил Бачев.
Г-н Бачев, с каква финансова равносметка влязохте в новата 2019 година?
– Изтеклата 2018 година приключихме отново с положителен резултат и по наши разчети печалбата е над 100 000 лева. Малко е по-ниска тя в сравнение с предходната година, но това се дължи на разликата в цените на горивата, а ние сме големи консуматори на гориво. Но за нас това са добри резултати. През 2019 година разполагаме със същия бюджет както миналогодишния и се надяваме да се справим така, както бе през 2018 г.
Успяхте ли да спестите някакви средства от предвидените за поддържане на уличната и пътната мрежа през зимата, все пак тя не бе толкова тежка и снежна?
– Разбира се, тази зима не беше тежка, макар че все още не е изтекла и Баба Марта не е късно да покаже своя променлив и сърдит понякога характер. Но дори да се спестят някакви средства, те не са спестени в дружеството, а в община Благоевград, тъй като договорът ни за зимното поддържане е за действително свършена работа. Когато завали сняг, винаги има представител на община Благоевград, проверява какво сме извършили и тогава ни се плаща. И ако останат пари, това е добре за цялото гражданство, а не само за “Биострой”.

А какви актуални задачи изпълнявате в момента?
– В момента се мият улиците на Благоевград, който често е споменаван като град с по-висока запрашаемост на въздуха през зимата, което се дължи най-вече на използването на твърдо гориво. Но това в никакъв случай не се дължи на липсата на чистота. Но това е друга тема, която не е от моята компетентност. Сега започнахме миенето на града. В момента на дневен ред са главните артерии, които по наши наблюдения са най-запрашени през изтеклата зима заради използването на твърдо гориво и падането на прах. До 15 март ще приключим с тях. След 18 март започва основното миене на града, като се започне от кварталите с естествени наклони. В крайна сметка ще се извърши едно предвеликденско почистване на Благоевград, включително квартал “Вароша”, където е централната черква “Въведение Богородично”. Така Благоевград ще посрещне големия християнски празник с приветливо лице, надявам се. Но това са рутинни дейности, които извършваме ежегодно.
А в какво състояние са парковете, зелените и цветните площи?
– Това е въпрос, който през миналата година бе поставен от гражданите и имаше критики, че не сме се справили. Имаше малки забележки, които за съжаление бяха основателни, наистина. И затова решихме тази година да започнем още преди месец, когато за първи път времето се подобри, грижата за всички паркове и градини, включително и крайградския парк “Бачиново”. Ако се разходите там например, ще ви направи впечатление, че паркът е почистен основно от шума и клони и за три-четири дни ще приключим цялостното му почистване до река Хърсовска. Имаме за премахване още няколко дървета, така че парк “Бачиново” ще бъде приведен във вид, който, смея да твърдя, ще удовлетвори гражданите.
А как прекараха зимата пернатите обитатели на езерото в парка, които си остават безспорна атракция за всички посетители? Оцеляха ли, увеличават ли се, имат ли естествено възпроизводство? Прави впечатление, че се появи още една къщичка за птиците в езерото.
– Птиците прекараха зимата добре, въпреки че имаше период на заледяване на водата. Те оцеляха, грижим се ежедневно за тях, осигуряваме им храна. Що се отнася до естественото възпроизводство, да, имаме. И се гордея дори, че имаме потомство от черните лебеди. Те си родиха две малки, едното оцеля, другото за съжаление почина. За нас беше голяма радост, че се възпроизведоха именно черните лебеди, които са хибриден вид, няма ги като даденост. Имаме и патици, които се възпроизведоха и малките вече пораснаха, всички са живи и здрави и имаме едно ято, които са си наши.
Сега поставихме нова къщичка във водата, а гражданите се чудят защо. Всичко беше продиктувано от факта, че двойката черни лебеди започва пак да мъти яйца. А черният мъжки екземпляр не позволява други патици или лебеди да се качат на първата къщичка. Така черните лебеди ще бъдат разделени от другите птици и ще се осигури мир и спокойствие на всички.
В крайна сметка успява ли “Биострой” да се справи с всички свои задачи с финансовия, кадровия и технически ресурс, с който разполага?
– За финансовия ресурс вече стана дума, той е достатъчен. С кадровия ресурс нямаме проблеми. Смея да твърдя, че имаме достатъчно работници и специалисти – това са подготвени хора, със стаж и опит. Постъпват и нови, млади работници. Нямаме проблеми с персонала – и като брой, и като качества. Техниката ни е малко стара, но се опитваме да я поддържаме изправна и годна за работа. Закупихме и две сметосъбиращи машини. Те са втора употреба, но с добри качества и техническо състояние. Сега ще се постараем да се сдобием с една по-голяма цистерна за миене на улиците, с по-голям обем. Тези, с които разполагаме, събират по шест и осем тона вода, а ние искаме да имаме по-големи с обем от 10, 12, 13 кубически метра вместимост. С тях ще върви по-бързо миенето.
С техника за т.нар. зелено, т.е. за косене, за кастрене, сме най-добре оборудвани. Разполагаме с две вишки, с дълги кастрачки, с машини за рязане и за косене. Те са с гребени, с ротори и всичко необходимо. С тази техника нямаме проблеми. Поръчали сме сега нови цветя, освен че произвеждаме собствени. Есенните цветя, които са посадени, като теменужките, например, през зимата, ще бъдат окопани в близките дни. След един месец градът ще смени цветния си облик. Поръчали сме за лятото също нови цветя, които ще грейнат след юни навсякъде. Така че работата продължава. Стараем се да си изпълняваме задълженията. Вярно, че имаме някъде и проблеми, пропуски, но се стараем да реагираме веднага на всеки сигнал за нередност. Наскоро например получихме сигнал за изхвърлени отпадъци в коритото на р. Благоевградска Бистрица, под моста в района под животинския пазар край града. Веднага реагирахме. Разчитаме и на медиите да бъдат посредник на сигналите на гражданите към нас. Но и апелирам към всички: “Не замърсявайте! Пазете!”

Емил Михайлов, БТА