• Министър Ананиев: Приемът на мед. сестри ще бъде увеличен, държавата ще изплаща стипендии по специaлност обща медицина и педиатрия

 

Медицинските сестри решиха – исканията им към момента не са изпълнени, заради което от утре излизат на ежедневни протести. Това стана ясно след среща, която се проведе този следобед в здравното министерство. Медицинските сестри не са сигурни в обещанията на министъра, заради което от утре ще протестират с палатки пред сградата на министерството. Основна заплата в размер на две минимални работни заплати и по-добри условия на труд са сред основните искания на здравните работници. Протестиращите сестри заговориха и за конфликт с Националната асоциация на професионалистите по здравни грижи, която заявила, че ще ги подкрепи, но не била убедена в намеренията си. Проблем с липсата на сестри отчете и самият министър след срещата с протестиращите.

Кирил Ананиев

Кирил Ананиев подчерта, че ще увеличи приема, ще направи така, че държавата да покрие изплащането на стипендиите по обща медицина и педиатрия, както и че ще увеличи заплатите на медицинския персонал. Протестиращите обаче още не могат да видят това увеличение, тъй като то ще стане факт от първи април, посочи още Ананиев и допълни, че не е обещавал конкретни числа по отношение на увеличените заплати. Предложението на министъра е заедно с протестиращите да се направи методика за разпределение на увеличението, предвидено за заплати. Другото искане на сестрите – за определени организации за всяко отделно съсловие – е въпрос на законови промени, които могат да се случат, категоричен бе Ананиев.

 

 

 

Източник: dariknews.bg