Голям пожар едва не изпепели сградата на Държавно горско стопанство-Осогово в Кюстендил

Огромните пламъци до сградата на ДГС-Осогово

Голям пожар беше на път да изпепели новоремонтираната сграда на Държавно горско стопанство-Осогово в Кюстендил. Над 3 часа 4 противопожарни екипа на РСПБЗН-Кюстендил се бориха с огнената стихия в съботния следобед.

“Сигналът за инцидента е подаден малко след 16,20 часа вчера на тел. 112. Според първоначално получената информация пламъците са тръгнали от навес, който се е намирал в близост до сградата“, каза говорителят на ОДМВР-Кюстендил Катя Табачка.

Над 3 часа огнеборците гасиха огнената стихия. Снимки: Тони Колев

Вследствие на запалването са унищожени навес, около 100 куб. м дърва за огрев, дограма и изолация от 40 кв. м.

Спасена е сградата от опожаряване, а причините за възникването на инцидента са в процес на изясняване. По непотвърдена информация най-вероятно огромните пламъци са тръгнали от палене на сухи треви и храсти.

В социалната мрежа позиция изрази и Тони Колев‎, който работи в ТП “ДГС Кюстендил”. В групата „Аз съм от КЮСТЕНДИЛ” той написа:

„Хора, осъзнайте се, спрете да палите сухи треви и стърнища!!! От три седмици съвместно с РСПБЗН всеки ден гасим горски пожари вследствие нерегламентирано почистване на площи чрез запалване, а днес (б.р. събота) за една бройка щеше да изгори новоремонтираната сграда на ДГС-Кюстендил и ДЛС-Осогово! От толкова години говорим и дъвчем едно и също нещо, пишат се актове, не мога да разбера какви хора има…”