Хората по света поставят националните интереси на първо място и не са убедени в ефективността на международните санкции, показва международно изследване „В края на годината“ на „Галъп интернешънъл“, проведено в 58 страни.

Крайъгълният камък на предишната предизборна кампания на президента Тръмп е лозунгът „Да направим Америка велика отново“. Последното глобално проучване на „Галъп интернешънъл“ показва, че гражданите по света решително предпочитат националните интереси – 70% пред международното сътрудничество и глобализацията – 21%.

Африка – 87% отговарящи, че националните интереси са за предпочитане пред международното сътрудничество, Близкият изток – 78% и Латинска Америка – 75% в най-голяма степен подкрепят националните приоритети, като етиопците – 92%, са най-големи привърженици на национализма. На другия край на скалата е само Япония, където мнозинството предпочита интернационализма – 42% пред национализма (30%).

В ЕС двама от трима гласоподаватели обръщат гръб на глобализацията и подкрепата за нея е по-висока от 30% само във Финландия и Германия. Проучването, проведено сред 45 935 пълнолетни граждани на 57 страни, показва, че светът не вижда санкциите като ефективен инструмент за постигане на промени в политиката.

Почти всеки втори – 47%, смята, че санкциите не предизвикват промяна, а един от всеки трима души (33%) твърди, че санкциите успяват.

 

Мненията обаче се различават в отделните страни – в Саудитска Арабия (65%), Индия (59%) и Бразилия (55%) хората са по-благосклонни към механизма на санкциите.

Европейските граждани са най-критични по отношение на санкциите – 52% твърдят, че са неефективни и не предизвикват промяна), а Австрия, Франция и Германия са водещи в това отношение – около две трети от избирателите в тези страни не са убедени, че санкционирането на страни като Китай и Русия носи положителни резултати.

За българите националните интереси са на първо място.

Мнозинство от 81% от пълнолетните български граждани смятат, че националните интереси на страната са на първо място. Едва 9% от интервюираните смятат, че глобализацията е по-важна. Останалите нямат мнение.

Данните от България сочат, че страната влиза в рамките на световните тенденции.

България е в първите десет по националистически настроения.

Пред нас са Етиопия, Албания, Саудитска Арабия, Сърбия, Нигерия, Индонезия, Република Корея и Еквадор.

На въпрос за ефекти от санкциите срещу страни като Китай и Русия 44% смятат, че са неефективни, а една четвърт са на мнение, че имат ефект.

34% не могат да преценят, което показват немалък дял на неразбиране на темата.

България е сред страните с ниски дялове на доверие към санкциите.

След нас се нареждат обаче страни като Швейцария, Германия, Франция и Австрия, които в по-голямата си част смятат санкциите за неефективни.