Бъдещето на рушащите се общежития и недостроената болница в Дупница

Бившето общежитие на закрития Учителски институт в Дупница

Входът на бившето общежитие на закрития Учителски институт в Дупница е бил разбиван 11 пъти само за 1 г., след като преди това са предприемани обезопасителни мерки.

Недостроената болница в района на Дренски рид

Това стана ясно на сесията на местния парламент след питане на общинските съветници от “Народен съюз” към местната управа. От името на групата д-р Лорета Николова изрази тревога, че рушащите се  сгради на бившето общежитие и на недостроената болница в района на Дренски рид създават предпоставки за инциденти. Общинските съветници от “Народен съюз” апелираха за въпросните постройки да бъдат взети спешни мерки и обезопасени от общината.

“По наша информация първият етаж се обитава от бездомни хора, има избити врати и прозорци, целият район е силно замърсен, а в помещенията се палят огньове, което създава риск от възникване на пожари. Със затопляне на времето деца от близкия квартал започват да използват покрива на бившето общежитие като площадка за игра.

Откриването на бившето общежитие

Предвид сериозната опасност от инциденти питаме какви са възможностите на общината ефективно да ограничи достъпа до сградата? Интересуваме се още дали тя е включена в списъка с общински имоти, които се охраняват с физическа охрана, има ли възможност за видеонаблюдение, както и какви са дългосрочните намерения за ползването й”, заяви от микрофона Лорета Николова. Тя попита още дали в община Дупница се води регистър на опасните сгради, достъпен ли е и какви мерки се предприемат във връзка с изпълнение на разпоредбите на чл. 195, ал. 6 от ЗУТ, според които кметът на общината издава заповед за премахване на опасни за здравето и живота на гражданите сгради.

„Между 2017 и 2018 година в сградата на бившето общежитие е влизано 11 пъти, като преди това вратите са заварявани, поставяни са катинари. Ще зазидаме входа, ако трябва и прозорците на първия етаж”, отговори кметът Методи Чимев. Той отбеляза още, че имотът е ценен и трябва да се запази и към него вече има заявен инвеститорски интерес от потенциален купувач.

Градоначалникът уточни, че относно втората сграда има предписание за премахване, но засега от общината не могат да намерят фирма, която да се ангажира със събарянето. „Имотът е много труден за обезопасяване. С отворени обятия бих приел идея”, допълни Чимев. Стана ясно още, че в общинския отдел „Устройство на територията” водят публичен регистър на опасните сгради от 14 януари 2013 г.