• Младежите получиха съвети и информация за правилата, уреждащи пазара на труда

13 ученици от Разлог, Банско и Благоевград взеха участие в седемдневен младежки обмен с още 26 младежи от Полша и Румъния. Младежкият обмен, който се проведе в Полша, има за цел да се насърчават европейските ценности и да се даде гласност на правилата, уреждащи пазара на труда.

Основният акцент в работата на младежите е поставен на теми, свързани с мобилността на работниците, изискванията на работодателите към работниците, поведение по време на интервю. Те участваха в поредица от работни срещи за развитие на практическите им умения, както и за повишаване на тяхната информираност като бъдещи работодатели и/или работници.

„Успях да науча доста нови неща, да се сприятеля с нови хора, да упражнявам английския си и да получа нови знания в деловата сфера. Това е вторият ми обмен и ми хареса доста повече от първия. Реших да участвам, защото исках да опитам нещо ново, да се запозная с други хора и да мога да науча повече за различните националности и културите им. Много съм доволна от проекта и с удоволствие бих участвала пак!“, коментира Стефания Дърпатова, ученичка в СУ „Братя Каназиреви“ – гр. Разлог. Ивайло Стоянчев, ученик в същото училище, споделя, че е участвал в 9 младежки обмена по програма „Еразъм”. „И преди съм посещавал семинари, лекции на подобни теми и информацията не беше нещо непознато за мен, но за пръв път ми беше представена от мои връстници на достъпен и лесноразбираем за мен език и изказ. Полезните примери и съвети, които получихме, и симулациите на ситуации, които са в близкото ни бъдеще, беше удивително полезен и необходим получен опит. Основното и най-важното, което ми донесе обменът, са приятелствата и емоциите.”

На организирана от българските младежи културна вечер са представени традиционни български народни танци и храни. Те успяха да впечатлят освен със страхотни знания по английски език, така и с кулинарни умения по правене на баница.