Инж. Дамян Дамянов: Отваряме за посетители двореца „Кричим”, ще се възстановят туристически маршрути

  • Югозападното държавно предприятие откри Седмицата на гората в най-новото си ловно стопанство

Югозападното държавно предприятие – Благоевград откри Седмицата на гората в най-новото си ловно стопанство в двореца “Кричим” край Пловдив. Събитието се организира съвместно с Регионалната дирекция по горите – Пловдив.


Ловно стопанство “Кричим” бе предоставено на ЮЗДП за безвъзмездно управление в края на миналата година с решение на Министерския съвет. По време на празника бяха връчени и наградите за 2018 година “Лесовъд на годината” и “Служител по контрола” за Пловдивския регион. С обединени усилия лесовъдите, отговорни за бъдещето на гората, без значение дали е в държавен, общински или частен сектор, биха допринесли за запазването на горите така, че да бъдат предадени в отговорно състояние на бъдещото поколение, каза в обръщението си Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП.

Относно стопанството Дамянов добави, че има какво да се види “в това райско кътче, което е на 5 км от АМ “Тракия”. Той изрази надежда в близките месеци да бъдат създадени условия, при които всички желаещи ще могат да идват, да гледат и да се радват на това, което има в “Кричим”. Очаква се в края на лятото – през юли или август, дворецът да бъде отворен за посетители и туристи. Предстои изграждането на хотелска част в бившата казарма, в която някога са отсядали царските войници, както и възстановяването на австрийския павилион. Обектът е един остров с много красив парк, за който предвиждаме да възстановим туристическите маршрути, да се обособят 1-2 зали в самата къща, където хората да могат да видят всичко ценно тук – снимки, картини, ловни трофеи, всичко с много висока историческа стойност, каза още Дамян Дамянов. По думите му реновирането на бившите казарми и австрийския павилион, намиращи се точно до входа в парка на двореца, няма да стане още тази година, като ремонтите ще се реализират поетапно. За павилиона предстои среща с Министерството на културата, добави шефът на Югозападното предприятие. Той добави, че в стопанството има 460 лопатара, 40 муфлона, 350 фазана, над 500 яребици, няколко сърни и 20-ина диви свине, като последните ще бъдат отстранени от обекта, защото нанасят щети на парка.
Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите-Пловдив, каза, че Седмицата на гората се е превърнала в празник както за лесовъдите, така и за хората, които обичат гората.