Над 1 млн. българи смятат, че ваксините не са безопасни

Снимка: Изследователски център "Тренд"

Малко над 1 млн. българи смятат, че ваксините не са безопасни. Това сочи проучване на „Тренд“. Близо три четвърти от всички анкетирани са на мнение, че родителите, които не имунизират децата си, постъпват безотговорно.

Около милион българи мислят, че ваксините са част от световна конспирация.

За 80% от запитаните имунизацията с ваксини е важна, а едва 7% са на обратното мнение. Малко над две трети от населението се чувства по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините. Прави впечатление, че делът на жените, които отговарят положително, е по-висок от този на мъжете (67% на 58%). Най-младите – на възраст 18-29 г., в най-малък дял се чувстват сигурни в сравнение с останалите възрастови категории – 54%.

Според проучването 67% от българите са на мнение, че държавата трябва да прилага по-строг контрол върху редовната имунизация, докато 14% са на противоположното мнение.

Близо половината от пълнолетните българските граждани (48%) са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си. Една четвърт не мислят така. В селата за сметка на София се налага по-консервативно мнение спрямо темата – малко над половината от живеещите в селата смятат, че трябва да се наложат санкции, докато в столицата делът е близо една трета.

 

Източник: bnr.bg