Започва укрепване на срутището по пътя за Рилския манастир

Дългоочакваният ремонт на пътя Дупница-Самоков започва от следващата седмица.

Стартира и ремонтът на пътя Дупница-Самоков

 

Следващата седмица започват дейности по трайното укрепване на срутището по пътя за Рилския манастир. Това каза за БТА в Кюстендил министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя уточни, че скатът ще бъде анкериран и замрежен, така че да бъде трайно укрепен. “Ще наблюдаваме след неговото укрепване дали има други движения и дейности. Имаме готовност и с проект за трайно укрепване чрез подпорни стени”, каза министърът.
Тя уточни, че по време на ремонта ще има регулиране на движението и светофарни уредби, но това няма да пречи на движението към манастира. “Сами разбирате, че ако се наложи допълнително обрушване на ската, това ще затрудни движението, но е наложително да бъдат започнати такива дейности”. Министърът съобщи още, че през следващата седмица започва и ремонт на пътя Дупница-Самоков. Цялостният ремонт на трасето започва от Дупница.

Срутището при Рилския манастир

Относно проверките във връзка с „Апартаментгейт” Аврамова каза, че те се извършват от контрола на Софийска община, защото не са към Дирекцията за национален строителен контрол, на която принципал е министерството. “Ако има нещо, което касае дирекцията, тя незабавно се включва, както и в случая с “Артекс”, каза още министърът. Тя потвърди, че в понеделник ще бъде издадена заповед за спиране на строителството на сградата “Златен век”, която по закон може да бъде обжалвана от възложителите.
Министър Аврамова участва в Кюстендил в граждански диалог на тема регионално развитие. Форумът е част от платформата “Европа в нашия дом”. По време на диалога се дискутират приоритети от местно и национално значение в сферата на регионалното развитие, реализирани инфраструктурни проекти в областта, както и европейската солидарност.
“Знаете, че в Кюстендил няма сто процента консолидация на областно ниво във ВиК дружеството, така че няма да има възможност то да бъде бенефициент и да бъдат инвестирани европейски средства във водопроводи и канализация”, каза още Аврамова.