Съдят шофьор за ПТП, при което загинал пътуващият с него мъж

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Н.Н. за предизвикано от него пътнотранспортно произшествие, при което загинал пътник. През 2016 г. обвиняемият Н. управлявал лек автомобил БМВ, като пътувал от София за Гоце Делчев. В колата му имало и двама пътници – Х.М. и Г.В. Той се движел със скорост от около 79 км/ч зад товарен автомобил с полуремарке, шофиран от Р.П. Водачът на камиона задействал спирачната уредба, за да намали скоростта. Въпреки наличието на хоризонтална пътна маркировка Р.П. предприел пресичане на лявата лента, за да завие към отбивка за асфалтова база. Водачът на лекия автомобил възприел намаляването на скоростта на движещия се пред него камион, но от своя страна не намалил скоростта на движението на неговото МПС. Това довело до скъсяване не дистанцията между тях. Поради скъсената дистанция между двете превозни средства последвал удар. В резултат на сблъсъка между двете МПС-та пътуващият на предната седалка в лекия автомобил Г.В. получил травми, от които починал на място.

От заключението на извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалият имал гръдна травма, пълно разкъсване на стената на аортната дъга, счупване на глезена, бедрата и носни кости. Смъртта му е настъпила мигновено.

Водачът на лекия автомобил е имал техническа възможност да предотврати ПТП-то, ако е предприел спиране или намаляване на скоростта в по-ранен момент. Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Н.Н. да продължи в съда.