Танцьори от Кюстендил с първо място от фестивала „Децата на България пеят и танцуват в Охрид”

На сцената на фестивала „Децата на България пеят и танцуват в Охрид”
  • Ръководителят на ансамбъла Рангел Маджарски със специална награда

 

Ново признание получиха талантливите танцьори от Детско-юношеския танцов ансамбъл „Кюстендилче” към Обединен детски комплекс с художествен ръководител Рангел Маджарски. Те спечелиха първо място на фестивала “Децата на България пеят и танцуват в Охрид”, който се проведе в Охрид, Северна Македония. Със специална награда „За отлична педагогическа дейност“ бе отличен художественият ръководител на ансамбъла Рангел Маджарски.

С две награди – за танцьорите и техния ръководител, се завърнаха кюстендилските танцьори

Тържественото откриване на Първия детски фестивал „Децата на България пеят и танцуват в Охрид“ бе в Културния център „Григор Пърличев“. На събитието присъстваха Ангел Ангелов – посланик на Република България, и кметът на Охрид Константин Георгиевски. На ДЮТА „Кюстендилче“ се падна честта да открие конкурсната програма. Кюстендилските танцьори с играта си спечелиха адмирациите на журито и публиката.

ДЮТА “Кюстендилче” на брега на Охридското езеро

Фестивалът е организиран от Асоциацията за култура и изкуство „АРТ ВИВЕНДИ“ – Охрид и Фондация „ЖАР-C“ от България и се провежда с подкрепата на Посолството на България в Република Северна Македония, Българския културен център в Македония и Нов български университет. Идеята е популяризиране на традиционните български народни изкуства чрез огромните възможности на туризма.