• На Кулата е спрян товарен камион с огромно количество цигари без бандерол

 

Близо 600 кг марихуана е хваната на ГКПП „Златарево” при акция на полицията и митниците. Дрогата била скрита в тайник на товарен камион, влизащ от Северна Македония към България. По документи се водел празен, но при щателна техническа проверка са намерени тайниците с наркотика. На ГКПП „Кулата” пък отново в товарен камион, на влизане в България, бяха открити огромно количество цигари без бандерол.

Подробности за проведените съвместни действия за задържаните големи количества контрабандни цигари и марихуана оповестиха главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, заместник главният прокурор Иван Гешев и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

В 22,00 часа на ГКПП „Златарево“ за влизане в страната се е явил товарен автомобил „Рено“, управляван от 66-годишен български гражданин. В хода на граничната проверка на водача и товарния автомобил възниква съмнение, свързано както с поведението на водача, така и с товарния автомобил – рисков профил с маршрут за придвижване Косово-България, и пътуващ за първи път през ГКПП „Златарево“. Граничният екип е поискал извършване на проверка с рентген. При инспекцията митническите служители откриват в ремаркето специално изграден тайник, в който били укрити общо 250 пакета, съдържащи общо 528,8 кг суха пресована тревиста маса, реагирала положително на марихуана при тестване с полеви наркотест. Преди изпращането на водача за проверката, която трябвало да стане на ГКПП „Кулата”, шофьорът се почувствал зле и е извикана спешна медицинска помощ. Заради влошеното му здравословно състояние той е транспортиран до болница в Петрич, а на сутринта изпратеният от ГПУ-Златарево наряд е установил, че шофьорът е излязъл от болничното заведение и е тръгнал в неизвестна посока. В рамките на предприетите издирвателни действия мъжът е открит и задържан от служители на ОДМВР – Перник в автобус, пътуващ за гр. София. За случая е уведомена Окръжна прокуратура – Благоевград, образувано е досъдебно производство.

В 14,00 ч. екип по противодействие на контрабандата е спрял за  проверка с рентген товарен автомобил “Скания”, управляван от 54-годишен български гражданин. Той е спрян при влизане в страната ни в зоната за отговорност на ГПУ – Петрич. По документи автомобилът превозвал индустриални климатици с дестинация Италия – Румъния. В хода на извършената физическа проверка на автомобила са открити 8 400 000 къса цигари, без акцизен бандерол. Мъжът е задържан в рамките на 24 часа. За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Благоевград, образувано е досъдебно производство.