Снимка: БТА

Под мотото „ДА на чистата храна и в нашата страна“ пред сградата на МЗХГ на протест се събраха представители на около 13 браншови асоциации – биопроизводители, производителите на плодове и зеленчуци, картофопроизводители, малинопроизводители, оранжерийни производители, дребни фермери. Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ), подчерта, че днешната обединена изява не е политизирана и няма политически цели, а единствено защита на българската земеделска продукция.
Протестиращите обаче искат оставката на министър Румен Порожанов заради липса на цялостна политика за сектора, стратегия и цели на управлението и настояват за спешни промени и реформа. Те настояват постовете си да напуснат и отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна, по думите им, ситуация, довела до „сриване на доверието в българските биопродукти чрез генериране на постоянни скандали, изчерпан финансов ресурс за биоземеделие и липса на подкрепа за навлизащите в сектора нови, реални биопроизводители“. Протестът настоява още за незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и установени работещи практики.
Биопроизводителите настояват и за разследване по случая с отнемането лиценза на проверяващата фирма „Кю Сертификейшън“. Това даде повод на министър Порожанов да определи ситуацията като абсурдна, а именно – „проверявани в защита на проверяващия“.
Заради липса на защита и дотации от страна на държавата българските плодове и зеленчуци са неконкурентоспособни. Другите страни членки субсидират своето производство и го защитават, затова у нас се внасят плодове и зеленчуци под нашата себестойност, обявиха още производители.
Биопроизводителите са несъгласни с новите рестриктивни разпоредби, които според тях не кореспондират с европейските регламенти.
Албена Симеонова от Асоциация „Биопродукти“ каза, че отделните асоциации ще излязат с обща декларация. Очаква се те да бъдат изслушани от министър Порожанов, който в момента провежда Консултативен съвет за плодовете и зеленчуците.
В отговор на обвиненията от страна на биопроизводителите миналата седмица Порожанов обяви, че с производителите на плодове и зеленчуци е в постоянен диалог и че за двете производства има допълнително нотифицирани схеми. По думите му те получават между 5 и 8 различни вида субсидии по отделни схеми, а плащанията специално при плодовете, включително с биологичното производство, са общо между 250 и 420 лв. на декар.
Порожанов е категоричен, че парите от държавния бюджет се разходват приоритетно именно за чувствителните сектори – плодове и зеленчуци, за животновъдство и биопроизводство.
Според земеделския министър проблемите в биологичното земеделие ги е имало и преди 2017 г., когато той поема поста. Едно от основните искания на биопроизводителите е за промяна на Наредба 5, с цел намаляване на пробите. Според министър Порожанов обаче това е риск за потребителя. Въпреки това наредбата е преработена и може до дни да бъде публикувана в „Държавен вестник”, уточниха за БТА от министерството. / БТА