В Шри Ланка е въведено извънредно положение

Нова експлозия край столицата Коломбо

Взрив е избухнал в автомобил край столицата на Шри Ланка Коломбо, докато сапьори са се опитвали да обезвредят взривно устройство, предаде „Ройтерс”, като се позова на очевидец. Експлозията избухнала в близост до една от църквите, които бяха атакувани в неделя.

Междувременно полицията откри 87 детонатори за бомба на централната автобусна гара в Коломбо, съобщи говорител на органите на реда.

Специалните мерки се въвеждат, “за да могат полицията и трите действащи сили в страната да осигурят обществена безопасност”, се казва в изявлението, което се отнася до армията, флота и военновъздушните сили.

Над 1000 военнослужещи са разположени за осигуряване на сигурността в Коломбо – търговската столица и най-големия град на Шри Ланка, предаде АФП.

Местна ислямистка групировка стои зад атентатите в Шри Ланка, съобщи министърът на здравеопазването Раджитха Сенаратне. Министърът, който е говорител на правителството, каза на пресконференция, че нападенията са били извършени от седем атентатори камикадзета. Все още не са ясни причините за трите бомбени експлозии, станали по-късно в неделя, след серията от взривове в три църкви и три хотела, допълва АП. Според министъра нападенията са били осъществени с помощта на международна мрежа.

Най-малко 290 души бяха убити, а стотици бяха ранени при осемте взрива в Шри Ланка на католическия Великден, като взривовете покосиха няколко църкви и хотели в Коломбо и други градове.

Броят на чужденците, убити при нападенията, е нараснал до 39, а на ранените – до 28, предаде АП, като се позова на властите. Сред жертвите са осем британци, петима индийци, трима датчани, двама австралийци, двама китайци, както и граждани на САЩ, Япония и Португалия. Сред загиналите са три от децата на датския милиардер Андерш Холш Поулсен, който е бил на ваканция в Шри Ланка със своята съпруга и четирите си деца.

МВнР е установило контакт с 18 българи в Шри Ланка

 

Няма данни за загинали българи при атентатите в Шри Ланка, съобщиха от МВнР.

По последна информация от посолството ни в Делхи е установен контакт с общо 18 български граждани, намиращи се в Шри Ланка. Всички те са невредими след атентатите от 21 април. Шестима българи се намират в един от пострадалите хотели при атентатите в Коломбо, но не са били засегнати. Българските граждани са съветвани да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията в Шри Ланка да се нормализира. При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550, тел. в извънработно време: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция “Ситуационен център”: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.