Априлска слана попари насажденията на баба Здравка в кюстендилското село Четирци

Баба Здравка
  • Два дни температурите бяха под 0 градуса, много беля направи по селските дворове, кахъри се 80-годишната жена

 

Априлска слана попари насажденията по селските дворове в Четирци. Това сподели на имения си ден баба Здравка, която бе дошла да почерпи близките си в Кюстендил. Възрастната жена каза, че и други години се е случвало това, като най-притеснена е, че сланата ще унищожи доста от овощните дръвчета. Тя не е земеделски производител, но в градината има слива, череша и няколко ябълки и круши.

„В последните две нощи температурите паднаха до -2, -3 градуса. Сланата попари марулките и лука, а цветът на овошките направо окапа. В нашето село има много хора, дето гледат масиви с череши и се оплакаха. Казаха, че са палили огньове да ги спасят и се надяват да е помогнало това, за да не е отишло всичко на вятъра. Същото било положението и в Друмохар. И предишната година бе същото. Нищо не изкараха от черешовите дървета хората”, казва 80- годишната жена и допълва – Да сме здрави, все някак ще се справим. Вече сме свикнали с капризите на пролетното време.

Баба Здравка се надява това да са последните такива студени нощи, тъй като вече е време да разсажда домати, чушки и друг зарзават, та да има за салатка лятото.

И докато възрастната жена не е пряко засегната от сланата като производител на череши, то те и през изминалата година бяха изправени пред същия проблем. Там, където плодовете бяха подминати от априлските студове, нямаше на кого да се пласират.

Стигна се до абсурдни ситуации да се продават череши по 10 ст. за кг, които се изкупуваха предимно от преработвателните предприятия за джибри. Дали и тази година картината ще е същата, ще се разбере много скоро.