Грамоти за самоковци, включили се в почистването на града

  • Кметът Георгиев: Предпочитам средствата, които общината ежегодно отделя за премахване на локални сметища, да се инвестират в превенция

 

Кметът на Самоков Владимир Георгиев връчи грамоти  на граждани, поели инициативата да изчистят града по време на обявената от общината кампания. Грамоти получиха Даниел и Наталия Москови за почистването на Туристическата градина, Георги Прасков, Светлин Стефанов и Владимир Митков – за кампанията “Чиста Земя”, Костадин Георгиев – за парк „Лаго”.  Сдружение “Върхът – Мальовица 2013” получи грамота за кампанията в с. Говедарци. Всички, които с личния си пример демонстрират отговорно отношение към опазване на околната среда, получиха поздравления по време на церемонията.
Срещата бе и повод да се набележат стъпки за опазване на Самоков и околностите му от нерегламентирано изхвърляне на отпадъците и образуване на локални сметища.

Инициаторите на кампаниите бяха подготвили в писмен вид предложения за мерки, чрез които да се съдейства за опазване на чистотата на самоковската природа. Ще бъдат сформирани екипи от доброволци, ще се поставят транспаранти, а там, където позволява, ще се поставят и ограничители за достъпа на превозни средства. Сред предложенията имаше и инициативи за работа с деца и ученици, като идеята е отговорното отношение към опазване на околната среда да започне от най-ранна детска възраст. Кметът Георгиев подчерта, че предпочита да инвестира средствата, които общината ежегодно отделя за премахване на локални сметища, в превенция. Това е пътят – местната власт и гражданите да си подадат ръка, за да се реши този наболял проблем. На срещата присъстваха и експертите от отдел “Екология” към общината, както и управителят на Общинския център за управление на отпадъците.