В Трън тържествено отбелязаха 140 години от Освобождението на града

Правнукът на на капитан Симо Соколов - Румен Костов – вдясно пред новопоставената гранитна плоча с лика на Симо войвода. Снимки: Ивайло Шопски
  • Представиха фотодокументална изложба и книгата “Знеполският Пеев род”

 

Тържествено честване по повод 140 години от Освобождението на Трън се състоя в пограничната община. Трънчани и гости на града положиха венци и цветя на новата паметна плоча на капитан Симо Соколов – организатор и ръководител на Трънското (Шопското) въстание, обявено на 18 декември 1877 година в село Врабча.
“Поводът, който ни събира, е знак на уважение, почит и признателност към капитан Симо Соколов и съратниците му Тако Пеев, Стоян Любичев, Арангел Станоев и други знайни и незнайни войводи и родолюбци.

Минута мълчание

Благодарение на тяхното родолюбие, самоотверженост, сила и стоицизъм по време на ожесточените битки срещу турската войска се стигна до освобождаването на Трънска и Брезнишка околия, на цяло Знеполе в Пернишко. Този край, заедно с останалите части на България, ни даде пример за безстрашни и велики люде, подвизите на които ще бъдат вечно записани със златни букви в летописа на времето”, каза областният управител.  Фотодокументална изложба показа събитията от 27 май 1879 г. – датата на Освобождението на Трънския край. Представена бе и книгата “Знеполският Пеев род”, проследяваща биографията и родословието на фамилия Пееви. От нея произлиза Тако Пеев – съратник и сподвижник на капитан Симо Соколов, дал своя съществен принос в развитието на просветното дело и националноосвободителното движение в Знеполието. Посетителите разгледаха и обособеното пространство с фолклорни носии от всички етнографски области на страната ни, както и ценни предмети от бита на населението от следосвобожденския период.