Възстановка на зографска и резбарска работилница представя в гр. Разлог гостуващата изложба „От ръката тревненска“. Изложбата ще бъде открита на 10 май от 11,00 часа в Исторически музей-Разлог. Експозицията е дело на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Изложбата представя художествените занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, които изграждат най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на 17. век. Днес Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“ продължава традициите й. 

Представени са и занаяти, в които тревненци имат принос: розопроизводство – Трявна е едно от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло; казаслък – декоративен текстилен занаят, работен изключително в Трявна и Одрин, практикуван в града от 17. век.; куюмджийство – наред с традиционните накити и църковна утвар тревненският майстор Пенчо Генев сече монети, които били в обращение в средата на 19. век.; мутафчийство – занаят, при който в Трявна се прави опит да бъде механизирано производството. Практикува се до 60-те години на 20. век, допълват домакините.

В експозицията са изложени още оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, проекти за дърворезба и готови изделия.

Изложбата ще гостува в Разлог до 15 юли 2019 г.