Лекарите подкрепиха повечето пари за лечение на деца и предлагат държавата да плаща за прегледите им

Снимка: novini.bg

Българският лекарски съюз (БЛС) одобри преподписването на анекс към Националния рамков договор за 2018 г., който ще осигури повече средства за лечение на деца в рамките на отпуснатите от правителството допълнителни 50 млн. лв. Предстоят разговорите със Здравната каса за разпределянето им, като лекарите поискаха от резерва й да се отпуснат 6 процента за доболнична помощ, а също така държавата да започне да плаща на лекарите за прегледите на деца. Това стана ясно в неделя след извънредния събор на съсловната организация, провел се в Обзор.
По време на преговорите за подписването на анекса БЛС ще настоява по най-бързия начин да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията.
От 1 юни трябва да станат факт новите по-добре платени клинични пътеки за лечение на деца.
Гласувана е била и декларация в подкрепа на исканията на педиатрите от Специализираната болница по детски болести “Проф. д-р Иван Митев” в София, които миналата седмица отново протестираха с искания за дофинансиране и отпадане на лимитите за прием на деца, каквито здравните власти отричат да има.
От БЛС настояват в спешен порядък да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията, а ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения. Лекарите искат увеличаване цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то ниво още в рамките на сега действащия анекс към НРД за 2018 г., като за тази цел се използва резервът на НЗОК.

 

Източник: mediapool.bg