Самоков чества 141 години свобода с шествие и възстановка

  • Първият кмет Иван Доспевски наредил на мястото, където е спрял първият казашки разред, да се издигне голям дървен кръст

 

С празнично шествие и възстановка бе отбелязана 141-годишнината от Освобождението на Самоков.
Тържеството започна на площада с изпълнения на представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Кметът Владимир Георгиев, архиерейският наместник отец Михаил Колев и директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов поднесоха венец на Паметника на опълченците от Самоков.

След това тръгна празничното шествие, което се предвождаше от представителния духов оркестър на Сухопътните войски. То премина по улиците проф. „Васил Захариев” и „Христо Максимов” и приключи на паметника „Кръста”. По пътя се присъединяваха ученици и граждани, а децата от ОДЗ „Звънче” бяха излезли, за да поздравят шествието. На паметника „Кръста”, изграден в знак на признателност от самоковци към руските освободители и да ознаменуват мястото на посрещането им при навлизането в града, бяха застанали ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” в гвардейски униформи и знамена. Водещата Ралица Стоянова откри тържеството, като припомни събитията, състояли се на това място преди 141 години.

Зимата в края на 1877 г. по стар стил е спрял първият казашки разред с цел проучване на положението за струпване на военна сила на турската армия. Самоковци са дали точни сведения за османските сили, като това е помогнало за изработване на добра военна стратегия и превземане на града, без да бъде опожарен.

На 28 декември 1877-а частите на ген. Раздишевски заемат позиции при с. Злокучане и провеждат престрелка с османците при с. Драгушиново. През това време воините на ген. Черявин достигат Ново село, като 123-ти козловски полк се насочва към тила на противника. Така настъпва 30 декември – 11 януари нов стил, когато в мразовитата и люта зима Самоков е освободен. Първият кмет на Самоков Иван Доспевски наредил на мястото, където е спрял първият казашки разред, да се издигне голям дървен кръст. По-късно се прави паметник, върху който са изписани думите:

„На братята освободители от признателните самоковци”. През 2015 г. община Самоков възстанови дървения кръст, за да бъде по-силно историческото послание на това място. Събитията от посрещането на освободителите в Самоков бяха пресъздадени чрез възстановка от членовете на патриотичните клубове „Чакър войвода” и „Единение”, облечени в униформи на опълченци и руски воини. Председателят на клуб „Единение” рапортува на кмет, който поздрави патриотите с празника. Слово държа отец Михаил, архиерейски наместник на Самоков.

Той припомни огромната роля на самоковските духовници и просветители за Българското възраждане. Кметът Владимир Георгиев подчерта, че “500 години сме били под турско робство, но никога не сме били роби”. С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война и бяха поднесени венци и цветя на паметника.