Художникът Веселин Начев е тазгодишният носител на наградата „Захарий Зограф” в Самоков

  • Наградата – статуетка, 4000 лв. и грамота, връчи кметът Владимир Георгиев и председателят на журито проф. Аксиния Джурова

 

Церемонията по връчване на ежегодната награда за особени постижения в областта на изобразителното изкуство се състоя в художествена галерия “Проф. Васил Захариев” в Самоков. Наградата носи името на големия самоковски възрожденец Захарий Зограф. Церемонията започна с минута мълчание в памет на акад. Светлин Русев, който миналата година напусна този свят. Акад. Русев е първият носител на наградата „Захарий Зограф”. Наградата е учредена през 1972 г. Първата статуетка е връчена през 1973 г. Акад. Русев бе председател на журито, което ежегодно определя носителя на наградата след възстановяването й през 2000 г. От тази година председател на журито, което определя носителя на наградата, е проф. Аксиния Джурова. Сега победителят бе излъчен сред сериозна конкуренция от 7 номинирани художници. Веселин Начев е сред най-търсените съвременни художници у нас – харесван едновременно от колекционери и критици. Включва в живописния език не само цвета, но и повърхността, фактурата, често прави колажи. Веселин Начев е художник с изключително индивидуален стил. Той участва в десетки национални и международни изложби и е автор на множество самостоятелни изяви, представени в престижни галерии у нас и в чужбина.

Наградата – статуетка на Захарий Зограф, изработена от скулптора Георги Чапкънов, 4000 лв. и грамота, връчи на наградения художник кметът Владимир Георгиев и председателят на журито проф. Аксиния Джурова. Веселин Начев сподели, че за него наградата „Захарий Зограф” е най-високото отличие, което е получавал до момента: „Гордеем се, че успяхме да запазим и съхраним една ценност, каквато е наградата „Захарий Зограф” – заяви в словото си кметът Георгиев. – За град с история, в чиито нишки здраво е вплетена живописта и изобразителното изкуство, Самоков заслужава да връчва тази награда, като по този начин не само отдаваме почит към изконните ценности за нашия град, но и оставаме диря в съвременното българско изкуство… Ние сме длъжници не само към историята, но и към идните поколения, на които също трябва да оставим история, с която да се гордеят.” Всички наградени досега картини се съхраняват в Историческия музей в Самоков, който разполага с изключително богат картинен фонд, с много ценни произведения на автори, които в буквалния смисъл на думата можем да наречем класици.