Ципрас: Гърция може само да спечели от решаването на спорните въпроси със северните си съседи

“Гърция може само да спечели от решаването на спорните въпроси със северните си съседи.” Това казва гръцкият премиер Алексис Ципрас пред “Файненшъл таймс” по повод Преспанското споразумение за Северна Македония. В интервюто за британския вестник Ципрас разкрива, че е искал да реши проблема със Скопие още когато е станал премиер през 2015 година. Тогавашният македонски премиер обаче въобще не пожелал да обсъжда въпроса с него.

“Никола Груевски така и не пожела да седнем на една маса”, споделя Ципрас пред “Файненшъл таймс”. И разкрива, че дори в разгара на преговорите за спасителната кредитна програма за Гърция е изненадал германския канцлер с намерението си да реши спора за името. Ангела Меркел не повярвала, че наистина има такива намерения, защото предшествениците му, особено Андонис Самарас от “Нова демокрация”, смятали за абсурд равноправни преговори със Скопие.

Междувременно премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви след среща с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, че и двамата са оптимисти, че Скопие ще получи през юни или юли дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз.

Заев съобщи, че още през първата половина на идния месец ще предприеме персонални промени на всички нива на управлението и в партията си – Социалдемократическия съюз./bnr.bg/