Юбилейна изложба на Елица Тодорова показва галерията в Кюстендил

  • Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!, споделя 90-годишната художничка

На светлия празник 24 май, който съвпада и с рождения ден на кюстендилската галерия “Владимир Димитров-Майстора”, от 12,00 часа там ще бъде открита юбилейна изложба на Елица Тодорова. “Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!”, споделя 90-годишната художничка, вярна на порива да бъде себе си в изкуството.
Елица Тодорова е завършила живопис при проф. Дечко Узунов в Националната художествена академия. От 1956 г. свързва трайно живота си с Кюстендил и успява да се утвърди като един от най-ярките представители на Кюстендилската изобразителна школа. Художник със свой творчески почерк, майстор на маслената живопис и акварела, коментират от галерията.
Многобройни са самостоятелните й изложби, както и участията в общи и регионални изложби, в групови изложби в чужбина, а също и в международни пленери. Нейни творби са притежание на НХГ, много галерии в страната, художествени музеи в Полша, Унгария, Сърбия и Македония, частни колекции в България, Холандия, Канада.
Тя е носител на орден “Кирил и Методий” – 3-та степен (1975 г.). и 1-ва степен (1979 г.). Елица Тодорова е и почетен гражданин на град Кюстендил.